You are here
UİD-DER’de 8 Mart Etkinlikleri: 8 Mart Yol Gösteriyor, Engeller Mücadeleyle Aşılır!

İstanbul
İstanbul Anadolu yakasında düzenlenen 8 Mart etkinliği, 16 Martta Kartal Belediyesi Soğanlık Kültür Merkezinde gerçekleşti. Etkinliğe, Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul Anadolu 1 Nolu ve Gebze 1 Nolu Şube, Petrol-İş Sendikası Gebze Şube, SES Balıkesir, İstanbul Bakırköy ve Anadolu Şube, Genel Sağlık-İş Sendikası Bursa Şube, Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şube, Hekim Birliği Sendikası ve İstanbul Tabip Odası’ndan yöneticiler ve temsilciler ile Bursa'dan Dev Sağlık-İş temsilcileri, metal, petrokimya, tekstil, sağlık, eğitim, gıda, taşımacılık, belediye gibi işkollarından işçiler, emekçi kadınlar, emekliler, öğrenci gençler, geleceğin işçisi çocuklar katıldı.
Etkinlikte yapılan sunumda kadın ve erkek işçilerin baskılar karşısında yılmayarak, pes etmeyerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün ortaya çıkmasını ve bir gelenek haline gelmesini sağladığı vurgulanarak şöyle denildi: “Gelin engelleri aşmak için 8 Mart ruhuna sahip çıkalım. Birlik ve dayanışmamızı güçlendirelim, mücadelemizi ileri taşıyalım.” İşçi sınıfının ve emekçi kadınların yarattığı bu inatçı mücadele geleneğinin sembolü olan 8 Martla gurur duyulduğu ifade edilirken, bu haklı mücadeleyi bastırmaya çalışan egemenlerin işçi sınıfına yönelik saldırılarına dikkat çekildi. 2025 yılını “Aile yılı” ilan eden iktidarın uyguladığı politikaların çelişkileri gözler önüne serilerek şu vurgular yapıldı: “Patronlara ‘biz sizin çok para kazanmanızı istiyoruz’ diyorlar ama ailelerin halini zerre kadar umursamıyorlar. Yenidoğan ünitelerinin rant kapısına döndürülmesine, bebeklerin öldürülmesine göz yumuyorlar. Okullarda çocuklarımıza bir öğün yemeği bile çok görüyorlar. Gençleri şiddet, uyuşturucu, kumar, sosyal medya, depresyon gibi illetlerle sınıyorlar. Ailesini geçindirmek için ücretini yükseltmek isteyen, sendikalaşan işçiler işten atılıyor, haklarını aradıklarında ise karşılarına polis dikiliyor.”
Egemenlerin işçileri sefalete sürüklemekle kalmayıp, kardeş halkları birbirine düşman ederek, demokratik hakları yok sayarak toplumsal muhalefeti susturmaya ve ezmeye çalıştığı vurgulandı, saldırılara karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı. Dünya egemenlerinin başta Ortadoğu olmak üzere dünyayı savaş cehennemiyle yaktıkları aktarılırken, çocukları öksüz anaları evlatsız kalan halkların feryadı UMUT’un seslendirdiği “Anaların Ağıdı” ezgisiyle yüreklerde yankılandı. Ağıtın ardından salondaki işçi ve emekçilere şöyle seslenildi: “Her şeye rağmen dimdik durmasını bilmeliyiz, özgürlüğü düşlemeye devam etmeliyiz. Çünkü hiçbir zulüm düzeni, hiçbir zalim sonsuza kadar hüküm sürmez. Umudunu ve direncini yitirmeden mücadele edenler, en zorlu engellerin, en karanlık zamanların aşılıp geride kalacağını bilirler.”
UİD-DER Müzik Topluluğu UMUT ve kadın korosunun sahne aldığı etkinlikte, birlik ve mücadele çağrısı yapan mücadele ezgileriyle coşkulu anlar yaşandı. Emekçi kadın korosunun ellerinde kızıl karanfilleriyle seslendirdiği “Ekmek ve Güller” şarkısı büyük alkış aldı. UİD-DER’li kadın ve erkek işçilerin okudukları şiirler 8 Mart’ın mücadele ruhunu yüreklere taşırken, el ele sahneye çıkan UMUT’lu çocuklar, işçi çocukları “Rengârenk Çiçekleriz” şarkılarıyla ortak hayalimiz ve özlemimiz olan “barış” taleplerini dile getirdiler.
Savaşsız, sömürüsüz bir dünyada kardeşçe yaşama hayalini kuran çocuklarımız sahnede… Tüm emekçilere, “Biz işçi çocukları barışın yolunu gözlüyoruz, kardeşçe yaşayalım savaş istemiyoruz!” diye sesleniyorlar.#8Mart #8MartYolGösteriyor #8Mart2025 #EmekçiKadınlarGünü… pic.twitter.com/NgYeqzv7ih
— UİD-DER (@uid_der) March 16, 2025
“Damlalar olmadan nehirler, denizler, okyanuslar olamaz. Biz milyonlarca damlayız, bir araya gelip örgütlendiğimizde, ‘hak verilmez, alınır’ dediğimizde, birlik olup bir nehir gibi akarız meydanlarda. Özgürlüğün türküsünü hep birlikte söyleriz” denilen etkinlikte, geçtiğimiz haftalarda hayata gözlerini yuman Edip Akbayram’ın “Meydan Türküsü” salondaki yüzlerce işçinin büyük coşkusu ve alkışlarıyla seslendirildi. Etkinlik barış ve özgürlük dünyasını kuruncaya dek sabırla, inançla, azimle mücadele etmeye devam edileceği vurgusuyla ve kadın ve erkek işçilerin bu onurlu mücadeleye güç vermek, engelleri birlikte aşmak için örgütlenme çağrısıyla son buldu.
“Benim müziğimin içinde sevgi, barış, dostluk, kardeşlik vardır” diyen Edip Akbayram’ın mitinglerde, 1 Mayıs alanlarında binlerce işçinin sesiyle birleşen Meydan Türküsü salonu dolduran yüzlerce işçinin alkışları eşliğinde coşkuyla söylendi:
— UİD-DER (@uid_der) March 16, 2025
“El ele kol kola omuz omuza,… pic.twitter.com/hy0YzP2Way
Ankara
UİD-DER Ankara Temsilciliğinin gerçekleştirdiği 8 Mart etkinliği, 9 Martta TÜM BEL-SEN Genel Merkezi salonunda yapıldı. Etkinliğe Eskişehir DİSK/Emekli-Sen şube yöneticileri ve üyeleri ile sağlık, eğitim, büro, inşaat, metal, otomotiv gibi çok çeşitli işkollarından kadın erkek işçiler, emekçi kadınlar, işçi çocukları katıldı.
Kadın ve erkek işçiler, insanın insanı sömürmediği, tüm insanların kardeşçe ve barış içinde yaşadığı yepyeni bir dünya kurma mücadelesine davet edildi. Umudumuzu soldurmak, bizi karanlığa mahkûm etmek isteyenlere vereceğimiz en güzel cevabın mücadeleye sımsıkı sarılmak olduğu vurgulandı. “Çağrımız kadın-erkek tüm sınıf kardeşlerimize; gelin birken iki, ikiyken üç olalım, sevdamızı hep birlikte büyütelim. Zorluklardan, engellerden korkmadan, başkasından beklemeden, ümitsizliğe prim vermeden mücadelemizi büyütelim. Büyütelim ki çocuklarımıza aydınlığın karanlığı, umudun umutsuzluğu yendiği yepyeni bir dünyayı armağan edelim”
UMUT’un söylediği umut, mücadele, barış, kardeşlik şarkıları, emekçi kadın korosunun coşkuyla söylediği “Emekçi Kadınlar Bir Adım Öne” ve Elif Çağlı’nın emekçi kadınlara armağan ettiği “Hey Kızlar” şarkısı izleyenlerin umudunu tazeledi. İşçi çocuklarının söylediği barışa ve kardeşliğe vurgu yapan “Rengârenk Çiçekleriz” şarkısı ise salonun coşkusunu doruğa çıkardı. UİD-DER’li işçilerin okuduğu mücadele şiirleri dinleyenlerin hem aklına hem de yüreğine dokundu.
Etkinlik sonrası yapılan sohbetlerde, UİD-DER etkinliğine ilk kez katılan işçiler daha önce böyle bir etkinlik izlemediklerini, çok etkilendiklerini söylediler. Emekçi kadınlar etkinlikteki barış ve kardeşlik vurgusunu çok önemsediklerini belirttiler. 1980 öncesinde Türkiye işçi sınıfının mücadelesinin ve örgütlülüğünün güçlü olduğu günleri yaşamış olanlar “Bizi 80 öncesine götürdünüz, o günlerin coşkusunu yeniden yaşadık, işçi sınıfının mücadelesine olan inancımız yeniden yeşerdi. Çok duygulandık” dediler.
Mersin
UİD-DER Mersin Temsilciliğinin 16 Martta düzenlediği 8 Mart etkinliğinde kadın erkek işçiler, emekçi kadınlar ve gençler bir araya geldi.
Sermaye sınıfının işçi ve emekçileri ekonomik yıkımla, ağır sorunlarla karşı karşıya bıraktığı, üstelik bunlara sessizce boyun eğmesini istediği ifade edilen sunumda tüm bunlara karşı umudun da çarenin de işçi sınıfı olduğu belirtildi. “Gelin engelleri aşmak için, umudumuzu ve direncimizi büyütmek için 8 Mart’a, 8 Mart ruhuna sahip çıkalım. Birlik ve dayanışmamızı güçlendirelim, mücadelemizi ileri taşıyalım” denildi. Sahneden yapılan mücadele çağrıları etkinliğe katılan işçilerin coşkulu alkışlarıyla karşılandı. Şarkılar ve şiirler coşkuyu daha da büyüttü.
Etkinliğin ardından gerçekleştirilen sohbetlerde 8 Mart’ın mücadele geleneğine sahip çıkmanın ve bu geleneği ileri taşımanın önemi vurgulandı.
Adana
UİD-DER, 15 Martta Adana’da da emekçi kadınları 8 Mart coşkusuyla bir araya getirdi. Etkinlikte Dayanışma TV’nin hazırladığı 8 Mart’ın Doğuşu videosu izlendi. Emekçi kadınlar 8 Mart’ın ortaya çıkışını ve bir gelenek haline gelmesini sağlayan mücadelenin yarattığı umudu yüreklerinde hissetti. UMUT’un coşkulu şarkıları, birlik ve dayanışmayı büyütme çağrısı bu umudu perçinledi. Emekçi kadınlar 8 Mart ruhunu ve coşkusunu yaşatan UİD-DER’e teşekkür etti.
İyi İnsanların İsyanı…