
UKstrike.jpg [1]

Hükümet, işçilerin sokağa çıkmasını engellemek için bildik sözleri söyledi. “Biz konuşmak istiyoruz” diyen hükümet, sendikalarla yapılan uzlaşma görüşmelerinin devam ettiğini, genel grevin bu görüşmeleri olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Ancak eyleme 750 bin öğretmenin katılması, Ulusal Öğretmen Sendikasının 10 üyesinden 9’nun greve çıkma yönünde karar alması, ATL üyelerinin %83’ünün greve katılması, hükümetin sözlerinin etkisiz olduğunu gösteriyor. Hükümetin böyle bir kararı verecek olmasını işçilere yapılan saygısızlık olarak niteleyen sendikacılar, “daha fazla ödemek, daha fazla çalışmak ve emekli olduğunda daha düşük maaş almak istemediklerini” belirttiler.
UKstrike2.jpg [2]

Binlerce işçi gösterilere kitlesel bir biçimde katıldı. Westminster’da sendika bayrakları ve pankartlarıyla yürüyen kitleler “daha adil emeklilik” talebini yükselttiler. Genç bir işçi de, “Daha önce hiç eyleme katılmamıştım. Ama bu tartışmaya müdahil olmak zorundayım, çünkü benim geleceğim söz konusu. Arkamıza yaslanıp oturarak hükümetin bize haksızlık etmesine göz yumamayız. Şimdi bütün sendikaların birleşme ve ortak eylemler örgütleme zamanıdır. Bu da hükümete geri adım attıracak tek yöntemdir” dedi.
UKstrike5.jpg [3]

Gerek Yunanistan’da gerek İngiltere’de ve Avrupa’nın birçok ülkesinde işçi sınıfının kazanılmış haklarına dönük ciddi saldırılar var. İngiliz hükümeti 5 yıl içinde 131 milyar dolarlık kesinti yapacağını duyurmuş, hemen ardından maaşlar dondurulmuş ve 300 bin kamu çalışanının işten çıkarılması planlamıştır. Bu saldırının devamı olan emeklilik yasası da meclisten geçirilirse işçilerin kazanılmış haklarına büyük oranda darbe vurulmuş olacak. Ancak buna karşı tepkiler, her geçen gün daha fazla sayıda işçinin sokağa çıkmasıyla artıyor.