Published on Association of International Workers' Solidarity (https://en.uidder.org)

Home > İşyerlerinden > İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği > Ekim Ayında 53 İşçi İş Kazalarında Kâr Düzeninin Kurbanı Oldu

Ekim Ayında 53 İşçi İş Kazalarında Kâr Düzeninin Kurbanı Oldu

Söğütlüçeşme Mahallesinden bir kadın işçi

11.11.2011

İş kazalarıyla geçen bir ayı daha geride bıraktık. Ekim ayında da patronların kâr hırsına işçi kardeşlerimizi kurban verdik. Kimileri öldü, kimileri yaralandı… Kimisi de ağır çalışma şartları sebebiyle meslek hastalığına yakalandı. Ekim ayında 53 kardeşimiz hayatını kaybetti.

Düşmeden kaynaklı 6, ezilme ve göçük nedeniyle 16, yanarak 2, elektrik çarpması sonucu 5, trafik-servis kazası nedeniyle 17, nesne çarpması ve kesilme-kopma dolayısıyla 2, zehirlenme ve boğulma sonucu 3, belirlenemeyen diğer nedenlerden kaynaklı 2 işçi patronlar düzeninin çarkını döndürmek uğruna canından oldu. Aynı ay içerisinde çeşitli işkollarında çalışan 142 işçi de yaralandı.

Son zamanlarda gündemde olan slikozis hastalığı nedeniyle 12 Ekim günü kot kumlama işçisi Ali Rıza Eldemir hayatını kaybetti ve kot kumlama sonucu ölen işçi sayısı 48’e çıktı. Silikozis hastalığı laboratuarlardaki kötü ve havasız ortamlarda çalışan diş teknisyenlerini de ciddi biçimde etkiliyor. Yapılan araştırmaya göre muayene edilen 816 diş teknisyeninden 267’si çeşitli meslek hastalıklarına yakalanmış. Silikozis hastalığından dolayı 10’a yakın diş teknisyeni ölmüş. Bugün her 100 diş teknisyeninden 10’u silikozis hastalığına yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya. Şu anda silikozis hastalığının tedavisi olmadığı söyleniyor, oysa bu hastalığı önlemek mümkün. Çalışma alanlarının havalandırılması ve tozlardan yeterince temizlenmesi silikozisi önlemek için yeterli.

AKP hükümeti hazırladığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Taslağını 28 Ekimde tartışmaya açtı. Onlarca yıldır işçiler iş cinayetlerinde yaşamlarından oluyor. Gerekli önlemler alınmazken, hükümet sözcüleri açık açık işçileri suçlayarak, iş kazalarının “işçilerin cahilliğinden, eğitimsiz ve dikkatsiz olmalarından” kaynaklandığını söyleyebilmişlerdir. Şimdi kalkıp “insanı temel alıp”, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltacakları safsatasına inanmamızı bekliyorlar. Mademki insanı temel alarak iş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltmak istediklerini söylüyorlar, yapılması gerekenler iş saatlerini düşürmek ve işçileri canından, sağlığından etmeyecek koşulları oluşturmaktır. İş kazaları, iş cinayetleri, meslek hastalıkları ve peşimizi bırakmayan binlerce sorundan kurtulmak işçi sınıfının örgütlü mücadelesiyle mümkün olacaktır!

  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği [1]

Source URL: https://en.uidder.org/node/11917

Links
[1] https://en.uidder.org/taxonomy/term/243