Sendikalar, Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Kanunu yasalarındaki değişiklikler, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı adı altında Meclis alt komisyonunda kabul edildi. İlk tasarıda 18 olan işkolu sayısı 21 olarak belirlendi ve Meclise sunuldu. Mevcut yasadaki işkolları ve tasarıdaki işkolları aşağıdaki tablolarda görülebilir:
- Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık
- Madencilik
- Petrol, Kimya ve Lastik
- Gıda Sanayi
- Şeker
- Dokuma
- Deri
- Ağaç
- Kağıt
- Basın ve Yayın
- Banka ve Sigorta
- Çimento, Toprak ve Cam
- Metal
- Gemi
- İnşaat
- Enerji
- Ticaret-Eğitim ve Güzel Sanatlar
- Kara Taşımacılığı
- Demiryolu Taşımacılığı
- Deniz Taşımacılığı
- Hava Taşımacılığı
- Ardiye ve Antrepoculuk
- Haberleşme
- Sağlık
- Konaklama ve Eğlence Yerleri
- Milli Savunma
- Gazetecilik
- Genel İşler
------------------------------------------
- Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık
- Madencilik ve Taş Ocakları
- Petrol, Kimya, Lastik, Plastik ve İlaç
- Gıda Sanayi
- Dokuma, Hazır Giyim ve Deri
- Ağaç ve Kağıt
- İletişim
- Basın, Yayın ve Gazetecilik
- Banka, Finans ve Sigorta
- Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar
- Çimento, Toprak ve Cam
- Metal
- İnşaat
- Enerji
- Taşımacılık
- Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı
- Liman, Ardiye ve Antrepoculuk
- Sağlık ve Sosyal Hizmetler
- Konaklama ve Eğlence İşleri
- Savunma ve Güvenlik
- Genel İşler
Peki daha önce 18 olarak belirlenen işkolu sayısının manidar bir biçimde 21’e çıkarılması yapılan pazarlıkların bir sonucu değil de nedir?
Sendikaya üye olma yaşının 15’e indirilmesi, sendikaya üyelikte noter şartının kaldırılması, üyeliklerin internet üzerinden yapılması, sendika kurucusu olmak için o işkolunda çalışma şartının kaldırılması, aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverene ait işyerlerinde çalışan işçilerin birden çok sendikaya üye olması, bir işyerinde yardımcı işlerde çalışan işçilerin de işyerinin girdiği işkolunda kurulu sendikaya üye olabilmesi gibi değişikliklerin içerdiği yasa tasarısı yasakçı zihniyeti devam ettirmekte hâlâ ısrarcı.
“Hava Ulaşımı alanında faaliyet gösteren işyerleri ve işletmelerde grev esnasında işveren faaliyetlerinin yüzde kırkını sürdürebilir. Bu durumda çalışacak işçilerin sayısı, niteliği ve çalışma yerleri işyerinde veya işletmede çalışan işçi sayısına göre işveren tarafından belirlenir.” Bu ibare ile hava taşımacılığı alanında fiilen grev kırıcılığı gerçekleştirilmiş olacak. Bunun yanında yasa tasarısı, toplu iş sözleşmesi uyuşmazlıklarından doğan grevlerin dışındaki dayanışma, siyasi ve genel grevleri “kanuni olmayan grev” diye tanımlayarak yasakçı tutumu devam ettiriyor. TİS uyuşmazlıklarından doğan grevlerde işyeri giriş ve çıkışlarında en fazla 4’er grev gözcüsünün bulundurulması, grev çadırı yasağı, grev kırıcılarının kontrolü yasağı varlığını aynen koruyor. Yeni işkolu barajı %1 olarak belirleniyor, ancak buna iki yılda bir yüzde birlik düşüşle kademeli olarak geçilmek isteniyor.
İşçi sınıfının işkolu temelinde örgütlenme modeline hapsedilmesine karşı çıkan bizler, güçlü ve birleşik bir mücadelenin önemini çok iyi biliyoruz. Azaltılmasına rağmen işkolu sayısı hâlâ bu mücadele anlayışının karşısında büyük bir engel olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Sendikaların aylardır devam eden bu süreçteki tutumları da ibret verici. Tüm bunlar karşısında UİD-DER’li işçiler olarak bizler “Tüm sendikal yasaklar kaldırılsın”, “İşçilere sınırsız grev, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü tanınsın” şiarını yükseltmeye devam ediyoruz. Tüm işçi kardeşlerimizi de derneğimizin mücadele çatısı altında bir araya gelmeye, taleplerimizi yükseltmeye, sınıfımızın bir ferdi olarak sınıfsal görevlerimizi yerine getirmeye çağırıyoruz.