
Tütün işçilerinin grevleri anlaşmayla sonuçlandı
İzmir’de Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Oryantal Tütün Paketleme (OTP), TTL Tütün ve Sunel Tütün fabrikalarında grevler anlaşmayla sonuçlandı. Sunel Tütünde 45, OTP’de 43, TTL’de 41 gün süren grevlerin ardından varılan anlaşmayla ücretler kıdeme göre yüzde 75 ile yüzde 150 oranında arttı. 2 bin 300 lira olan sosyal haklar 30 bin liraya çıktı.
İzmir Konak Belediyesi işçileri ücret gaspına karşı iş bırakma eylemi yaptı
Genel-İş Sendikasında örgütlü İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL’de çalışan işçiler Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde düşük zam dayatılmasını ve ücretlerinin eksik yatırılmasını protesto etmek için 16 Nisanda 2 saat iş bırakarak belediye önünde eylem yaptı.
Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında devam eden TİS görüşmelerinde SODEMSEN’in ücret artışında en son teklifi yüzde 16 oldu. Ayrıca işçilerin bayram ikramiyeleri yatırılmadı. Maaşları ise eksik yatırıldı.
Eylem sırasında siyah giyen işçiler anlaşma sağlanana kadar Pazartesi ve Cuma günleri siyah giyeceklerini, sakal bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa işçiler 7 Mayısta greve çıkacak.
Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi işçileri sağlıksız ve yetersiz yemekleri boykot etti
Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde çalışan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Dev Sağlık-İş üyesi işçiler yemekhane hizmetlerinin iyileştirilmesi, hijyen koşullarına dikkat edilmesi ve yeterli düzeyde yemek ve su verilmesi talebiyle 3 gün süren yemekhane boykotu yaptı.
Boykotun son günü olan 16 Nisanda hastane önünde açıklama yapan sağlık emekçileri taleplerini şöyle sıraladı:
- Yemekhane hizmetlerinin insan onuruna yakışan bir şekilde verilmesi.
- Hijyen koşullarına, besin dengesine ve kalori hesaplamasına uygun olarak 4 çeşit yemek verilmesi, suyun yeterli düzeyde olması.
- Çalışanları ilgilendiren kararlarda, sendika temsilcilerinin de karar süreçlerine dâhil olması.
Mersin’de emekliler elektrik zamlarını protesto etti
mersin.webp [3]

Mersin’de Tüm Emeklilerin Sendikasına üye emekliler, 16 Nisanda Enerjisa önünde yaptıkları eylemle elektrik zamlarını protesto etti. Emekliler eylemde “Çarpıyor Çarpıyor Halkı Elektrik Çarpıyor”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” yazılı pankartlar açtı.
Eylemde konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, enerji hakkının da sağlık hakkı gibi bir insanlık hakkı olduğunu söyledi. Canpolat konuşmasında elektrik faturası üzerinden özel şirketlere sermaye aktarımı yapılmasını şu sözlerle eleştirdi: “Elektrikte tam bir soygun var. Bu akıl almaz pervasız soygun yetmedi, ilave olarak 5 Nisanda geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 25 bir zam daha geldi. 200kW’a kadar kullandığımız elektriğin maliyeti kullanım miktarı da değişmekle birlikte ortalama faturanın yüzde 19,1’i kadardır. Fatura bedelinin yüzde 10’nu vergi, yüzde 70’i ise dağıtım bedeli adı altında ranta gitmektedir. Yani aslan payı şirketlere gidiyor. Tam bir pervasız soygun var. İşte size özelleştirme. Özelleştirme zalime zulmetme fırsatı vermektir. Ne iktidarda ne de enerji şirketlerinde insaf yok. Kamusal bir hizmet olan elektrik şirketleri kamulaştırılmalıdır. Bu soygundan kurtulmanın başka yolu yok.”
Eylem sırasında “Çetelere Değil Emekliye Bütçe”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, “AKP Elini Cebimizden Çek” sloganları atıldı.