You are here
UPS’de İş Kazaları ve İş Güvenliği Semineri
Bir UPS işçisi
Merhaba arkadaşlar. Ben UPS kargoda çalışıyorum. İşyerinde işçilere gruplar halinde İş Kazaları ve İş Güvenliği ile ilgili eğitimler veriliyor. Benim de katıldığım bir eğitim seminerinde iş kazalarının nedenleri ve nasıl önlenebileceği anlatıldı. Eğitimi veren uzman, iş kazalarının işçilerin dikkatsizliği yüzünden geliştiğini söyleyerek, kazaların işçilerin daha dikkatli olmasıyla önlenebileceğini belirtti. Hazırlamış oldukları “iş kazaları” görüntülerini izledik. Bol bol güldük. Sanki televizyonda komedi programı izliyorduk. Görüntülerin çoğu iş ortamından bile değildi.
Birinci önlem, dikkatli çalışmak, işyerindeki kurallara ve talimatlara uygun çalışmak. İkinci ise iş kazalarını asgariye indirecek ve az zararla atlatılacak önlemleri almak. Örneğin; eldiven kullanmak, baret takmak ve iş ayakkabısı giymek. İşçi arkadaşlardan birisi, bize eldiven de, iş ayakkabısı da vermiyorlar diyerek araya girdi. Uzman ise UPS artık çok farklı olacak. Bunları en kısa zamanda temin edecekler deyip işin içinden çıkmaya çalıştı. Ardından biz de işyerindeki çalışma durumundan ve iş kazalarının nedenlerinden bahsedince; onlar benim sorumluluk alanımda değil diyerek bir de nasihatte bulundu: “Bu işyeri artık çok değişecek. Burası çok iyi bir işyeri olacak, hepiniz buradan emekli olmaya bakın.”
Evet, arkadaşlar! UPS’de, benim çalıştığım vardiyada, 2 ay içinde 3 iş kazası oldu. Bu kazaların hiçbirisi işçilerin dikkatsizliğinden olmadı, patronun daha fazla kâr hırsı nedeniyle iş güvenliği için yapacağı masraflardan kaçınması nedeniyle oldu. Örneğin, tonlarca ağırlığındaki demir bandı dışarıdan vinç kiralayıp boşaltmak yerine işçilere boşalttırması, çok yoğun tempoda çalıştırılan işçilerin elini makineye kaptırması, vs.
Belki de uzman bir şeyi çok doğru söyledi. Bu işyeri değişecek. Evet, değişecek ama bizim işyerindeki mücadelemiz ve örgütlülüğümüz sayesinde değişecek. İşyerinde olumlu anlamda değişimler yaşandı. Ama biz UPS işçilerinin mücadelesi sayesinde bu değişimler oldu ve olmaya devam ediyor.
Yaşasın örgütlü mücadelemiz!
Önümüz 1 Mayıs