You are here
15-16 Haziran Genel Direnişi Etkinliği
diğer yazarlar
UİD-DER Aydınlı şubesinde 15-16 Haziran Genel Direnişi ile ilgili İşçi Özeğitim Grubu etkinliği düzenlendi. Etkinlikte slayt gösterimi eşliğinde 15-16 Haziran Genel Direnişi, 15-16 Haziran öncesi ve sonrasında Türkiye ve genel olarak dünyada gelişen işçi sınıfı ve gençlik hareketleri anlatıldı.
Türkiye’de 1923’ten 1950’ye kadar CHP iktidarında tek partili süreç yaşanmış. Bu süreçte işçi ve emekçilerin yaşam koşullarında hiçbir iyileşme olmamış. 1950’den 1960’a kadar geçen süreçte ise Demokrat Parti iktidarı yaşanmış, ancak bu süreçte de işçi haklarında hiçbir değişiklik olmamış. 1960’lara gelindiğinde işçi sınıfının suskunluğu bozulmuş, işçiler sendikal haklar için mücadeleye başlamıştır. Sendikasız, grevsiz ve toplu sözleşmesiz geçen onca yıldan sonra grev ve toplu sözleşme hakkının elde edilmesi için iki yüz bin kişinin katıldığı Saraçhane mitingi yaşanmış ve ardından da Kavel grevi başlamıştır.
İşçi sınıfı Kavel grevinden sonra sendikal ve siyasal alanda birçok hak kazanmıştır ve 1967’de DİSK kurulmuştur. Mücadeleci bir sınıf sendikacılığı anlayışına sahip olan DİSK, burjuvazi tarafından ciddi bir tehdit olarak görülmüş ve kapatılmak istenmiştir. İşte bu kararın ardından işçi sınıfı kazanmış olduğu haklarını ve sendikalarını korumak üzere 15-16 Genel Direnişini gerçekleştirmiştir. DİSK eylem gününü 17 Haziran olarak belirlemesine rağmen işçiler 15 Haziranda iş bırakmaya ve kent merkezlerine yönelmeye başlamıştır. Burjuvazinin kolluk güçleri işçileri durdurmaya çalışmış ve çıkan çatışmalarda üç işçi yaşamını yitirmiştir. Sendikacıların çağrısıyla evlerine dönen işçiler ertesi gün eylemlerine daha geniş katılımla devam etmiştir. Kent merkezlerinde birleşmeye çalışan işçiler yine kolluk kuvvetlerinin barikatlarıyla karşılaşmış, vapur seferleri durdurulmuş, köprüler kaldırılmıştır. Doğru bir devrimci önderlik olmadığından işçiler evlerine gönderilmiş ve mücadele devam ettirilmemiştir. İşçi sınıfının gücünden korkan burjuvazi sıkıyönetim ilan etmiştir. Burjuvazi 12 Mart 1971’de yaptığı darbeyle işçi sınıfı hareketinin yükselişini kesememiş ve işçilerin kitlesel direnişleri, grevleri 12 Eylül faşist darbesine kadar devam etmiştir. 12 Eylül faşist darbesiyle birlikte işçi sınıfının tüm hakları gasp edilmiş ve karanlık bir döneme girilmiştir. Ancak bu karanlık dönemlerin sonsuza kadar sürmediğini ve işçiler bir kez ayağa kalkarlarsa neleri başardıklarını biliyoruz. Bizlerin bugün yaşanan deneyimlerden ders çıkarması ve yeniden 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye atılmamız gerekir.
Etkinlikte UİD-DER korosu eşliğinde coşkulu bir biçimde marşlar söylendi, arkadaşlarımız mücadeleyi içeren şiirler okudular. Etkinliğe yoğunluklu olarak genç işçiler katılmışlardı. Etkinliğe katılan birkaç genç işçi arkadaşımızla etkinlik üzerine röportaj yaptık:
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Etkinlik çok güzeldi. Daha önce böyle bir etkinliğe katılmamıştım. İnsanların sınıf bilinciyle donanması gerekiyor, bu açıdan böyle derneklerin önemi artıyor.
Daha önce 15-16 Haziran Genel Direnişi hakkında bilginiz var mıydı? Şimdi ne düşünüyorsunuz, tekrar yaşanabilir mi böyle direnişler?
Daha önce duymuştum ama bu kadar ayrıntılı bilmiyordum. Önceden insanlar bilinçliymiş ve haksızlıklarla karşılaştıklarında, hakları ellerinden alınmaya çalışıldığında mücadele ediyorlarmış. Ama bugün insanlar aynı duyarlılıkta değiller, bilinçsizler ve mücadele etmiyorlar kendi hakları için. O dönemde 150 bin insan yürümüş, bugün ise böyle bir şey yok. Ancak insanların bir araya gelip mücadele etmesiyle tekrar böyle günler yaşanabilir.
Peki, insanlar neden böyle bir bilinçten yoksunlar ve mücadele etmiyorlar bugün?
Bugün insanlar burjuvazi tarafından medyayla, uyuşturucuyla uyutuluyorlar, farklı yönlere kaydırılıyorlar. İnsanlar kahve köşelerinde hayatlarını yitiriyorlar. Oysa bu tür etkinliklere katılmaları gerekir, çünkü buralarda insanlar birbirleriyle gerçek anlamda bir şeyler paylaşabiliyorlar. Mücadele etmenin yolu buralardan geçiyor.
Bizimle sohbet ettiğiniz ve etkinliğimize katıldığınız için teşekkür ederiz.