You are here
Aydınlı’da “12 Eylül Sonrası İşçi Hareketi” Semineri
Aydınlı UİD-DER temsilciliğinden bir işçi
Derneğimizin Aydınlı temsilciliğinde 30 Eylül Pazar günü, “12 Eylül Sonrası İşçi Hareketi” konulu bir seminer düzenlendi.
Yaşadığımız topraklarda işçi hareketi için bedeli çok ağır olan 12 Eylül karabasanı, günümüzde de henüz tam olarak bilince çıkarılmış değildir. Bugün belki o dönemdeki gibi darağaçları kurulmuyor, sokaklarımızda postal seslerini duymuyoruz, ama en ufak bir hak arama mücadelesinde iktidarın işçi hareketine nasıl bir hınçla saldırdığını, devrimcilere cezaevlerinde, dört duvar arasında bile tahammül edemediğini, buldozerlerin nasıl bir hırsla o duvarları kırdıklarını görmeye devam ediyoruz Fakat bilince çıkarmamız gereken bir yan var ki, o da örgütlülüklerimizin daha sağlam olması gerektiğidir.
Seminerde, 12 Eylül sürecinin ardından işçi hareketinde dönemeç niteliği taşıyan önemli eylemlere ve grevlere değinildi ve bunların işçi hareketi için ne ifade ettiği anlatıldı: 1986’da suyun yolunu açan Netaş işçilerinin grevi, ardından Derby, Jilet ve Dizel Motor grevleri, 1987’de Migros, Devlet Demiryolları ve Kazlıçeşme deri işçilerinin grevi, 1989 Bahar Eylemleri…
Etkinliğe katılan Derfakon deri direnişinden gelen arkadaşlardan biri, yaptığımız sohbette, “12 Eylül’ü biraz bildiğini, ama sunumu izledikten sonra çok şey öğrendiğini ve bu tür derneklerin çalışmalarının önemli olduğunu, her işçinin gelmesi ve kendisini ifade etmesi gerektiğini” söyledi.
Etkinliğimize ağırlıklı olarak genç işçilerin katılması bizim için önemlidir. Çünkü 12 Eylül karanlığı ancak yeni işçi kuşağının hamlesi ile aydınlığa kavuşabilir. Şu bilinmelidir ki, 12 Eylül darbecileri sözlerini söylediler ve halen de söylüyorlar, ama tarih bize göstermiştir ki, son sözü her zaman direnenler ve özgürlükleri için mücadele edenler söylemiştir.
Darbecilerden hesap sorulacak, işçi sınıfı kazanacak!
Çarka Çomak Sokmak