You are here
Demsaş Deri İşçileri Direnişte
Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesinde bulunan Demsaş Deri fabrikasında çalışan işçiler 14 Aralıktan beri direnişteler. Patron “iş yok, fabrikayı kapatıyorum” bahanesiyle işçileri işten atsa da, asıl amacı işyerindeki sendikayı tasfiye etmek. İşten atılan 3’ü kadın 21 sendikalı işçi günlerdir işyerinin önünde direnişteler. Ustalar haricindeki tüm işçiler fabrikanın kapısında bekliyorlar. Direnişe geçen işçilerin büyük bir kısmı 15-20 yıllık işçiler ve bunlar arasında Kazlıçeşme’den beri Demsaş’ta çalışanlar da var.
Patron, önce işçilere tazminatlarını 6 taksitle ödeyeceğini söylemiş, ancak işçiler resmi olarak fabrikanın kapandığına dair belge görmek ve tazminatlarını peşin olarak almak talebinde bulunmuşlar. Resmi olarak fabrikanın kapanmaması durumunda tekrar işbaşı yapmak istediklerini belirten işçiler, sendikanın tasfiyesine karşı çıkıyorlar.
Bizler de UİD-DER’li işçiler olarak 27 Aralıkta direnişteki işçileri ziyaret ettik. Ziyaretimiz Deri-İş Şube Başkanı Binali Tay ve çevre fabrikalardan işçilerin destek yürüyüşüne denk geldi. Şube başkanı yaşanan süreçle ilgi kısa bir açıklama yaparak patronun amacının fabrikayı kapatmak değil, sendikayı tasfiye etmek olduğunu belirtti: “Son dönemde birçok sendikalı fabrika patronu, üretim yapacak düzeyde sipariş almadıklarını ve Tuzla Organize Sanayide işçi masraflarının yüksek olduğunu öne sürerek fabrikasını taşıyacağını ya da kapatacağını söylüyor. Ama patronlar sendikalı işçileri işten atıp, yerine sendikasız, asgari ücretle çalışan işçileri işe alıyor. Böylece sendika tasfiye edilmiş ve işçilerin tüm kazanımlarına el konulmuş oluyor.”
Şube başkanından sonra eski deri işçisi UİD-DER’li bir arkadaşımız sözü alarak son dönemde deri işçilerinin işten çıkarılmalarına değindi ve sendikasızlaştırmaya karşı militan bir ruhla mücadeleye devam etmek gerektiğini vurguladı. Ayrıca bizlerin UİD-DER’li işçiler olarak direnişi sahiplendiğimizi belirtti.
Direniş yerinde “Demsaş işçisi yalnız değildir!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” gibi sloganlar atıldı.
İşçi sınıfının bugüne kadar sahip olduğu hiçbir hak patronlar tarafından verilmemiş, bizzat işçi sınıfının mücadelesiyle kazanılmıştır. Biz işçiler sendikalarda, işçi sınıfının mücadeleci dernekleri olan UİD-DER gibi işçi örgütlerinde örgütlenmeli ve haklarımızı korumak ve ilerletmek için mücadeleyi yükseltmeliyiz.
Örgütlüysek Her Şeyiz, Örgütsüzsek Hiçbir Şey!