You are here
Şaka Suç Oldu!
Bostancı’dan bir işçi
Çoğu zaman işyerlerimizde arkadaşlarımızla şakalaşırız. Ama bazen bu şakalar iş arkadaşımıza zarar verir ya da bizim de hayatımızı karartır. Bir matbaa fabrikasında çalışan iki işçi birbirleriyle şakalaşıyorlar. Sonu da karakolda bitiyor. Çalıştıkları bölümde devlete ait özel bir iş yapılıyor. Ve her şey sıkı bir denetim halinde tutuluyor. Üretilen malın sayısı ayrı ayrı hesaplanıyor. Bozuk, sağlam, artan, kalan ne varsa hepsi tek tek sayılıp raporlanıyor. İşçiler göz hapsinde tutuluyor ve daha baştan hırsız muamelesi görüyorlar. Çünkü küçücük bir kâğıt parçası devlet tarafından 400 YTL’den satılıyor. Patron için de işin ucunda devletten kazanılmış bir ihale, sürekli akacak bir para ve itibar yatıyor.
Başka bölümde çalışan iki arkadaş o gün işlerin yoğun olduğu gerekçesiyle o bölüme alınıp hiçbir bilgi aktarımı yapılmadan çalıştırılıyor. Bir tanesi de şaka olsun diye kâğıtlardan bir tanesini alıp arkadaşının cebine koyuyor. Aynı zamanda güvenlik sensörünün alarm verip vermediğini de kontrol ediyor. Ama ne talihsizlik ki alet kapalıyken bunu deniyor ve alarm vermeyince de bundan sorun çıkmaz diyor. Ancak yemek saatinde daha bölümden çıkmadan gelen güvenlik görevlisi sensörle işçilerin üzerini taradığında alet alarm veriyor ve olaylar bundan sonra yaşanmaya başlanıyor. Gelen polis ekipleri tarafından işçiler karakola götürülüp bir gece boyunca bekletiliyorlar ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyorlar. Patron önümüzdeki dönemde de alacağı ihalelerin hesabını yaparak devlete şirin görünmek için bu işin takipçisi olacağını ve işçilerin gerektiği gibi cezalandırılacağını söylüyor. Ve işçilere en ağır hakaretleri yağdırıyor. Aynı zamanda diğer işçilere gözdağı vermek için de patronun eline fırsat geçmiş oluyor. Yıllarını vermiş işçiler tazminatsız işten atılıyorlar. Daha önceden gerekmedikçe takip edilmeyen kameraları izlemek üzere bir eleman alınıyor ve her dakika işçilerin hareketleri kontrol ediliyor. Giriş çıkışlarda yapılmayan çanta ve üst arama kontrolleri böylelikle gerekçelendirilmiş oluyor. Fabrikada sıkıyönetim uygulamaları normalleşmeye başlıyor.
Bu şaka bir yandan işçilerin birkaç ay tutuklu kalmasına ve hayatlarının kararmasına neden olacak. Bir taraftan da yasaların patrondan yana olması, patronlara karşı verilecek mücadelede işçileri kendilerine güvensizliğe sürükleyecek. Ve belki de uzun bir zaman işçilerin hak aramak için yapacakları mücadeleden geri durmasına neden olacak. Patronlara gün doğmaması için bizlerin işyerlerimizde daha dikkatli davranmamız ve onların eline bir koz vermememiz gerekiyor.
İşçiler Hayatı 2 Saat Durdurdu
“Vatan Size Minnettardır”