You are here
Kadınlar geliyor: Dillerinde ekmek ve özgürlük sloganı
6 March 2021 - 19:30
Bilin: Halkın ekmeğidir adalet.
Bakarsınız bol olur bu ekmek,
Bakarsınız kıt,
Bakarsınız doyum olmaz tadına,
Bakarsınız berbat.
Azaldı mı ekmek, başlar açlık,
Bozuldu mu tadı, başlar hoşnutsuzluk boy atmaya. (Bertolt Brecht)
Adalet talebi ekmek talebinin ta kendisidir. Geçmişten günümüze eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı gerçekleşen isyanlarda başı çekmiştir bu talep. En önde ise, yine emekçi kadınlar olmuştur. Mesela 5 Ekim 1789’da Parisli emekçi kadınların “ekmek fiyatlarının artmasına ve açlığa karşı” başlattığı yürüyüş, tarihin seyrinin değişmesinde bir dönemeç noktası olacaktı. O gün bir pazarda toplanan kadınlar öfkeliydiler. Giderek sayıları arttı, sayıları arttıkça öfkeleri de iyice gözle görülür olmaya başladı. Pazarda başlayan protesto Paris sokaklarına yayıldı. Kadınlar kendileriyle aynı kaderi paylaşanları saflarına kattılar. Kalabalık sürekli artıyordu. Yağmura aldırmadan yürümeye devam eden kadınlar, “ekmek” diye haykırıyordu. Erkek emekçiler de onlara katıldı. Yürüyüş büyüdükçe, özgürlük ve eşitlik talebi ekmek talebine eklendi. Kadınların 5 Ekimdeki “ekmek yürüyüşü”, Fransız devriminde önemli bir dönemeç noktası olarak tarihe geçecekti.
1789 Devrimiyle Fransa’da başlayan eşitlik mücadelesi, tüm Avrupa’yı ve dünyayı derinden etkileyecekti. Eşitlik mücadelesini yürüten kadınlara ne zaman ne de dönemin iktidarları söz geçirebilmişti. Eşitlik ve özgürlük alevinin tutuşturduğu mücadele, kök salacak ve gelecek kuşakların takip edeceği bir izleğe dönüşecekti. “Söz söylemek erkeklerin işidir” diyenlere karşı yan yana gelmekten, haykırmaktan hiç geri durmadı emekçi kadınlar.
1848 Devriminde, bu kez “ekmek ve özgürlük” için yürüyen ve tarihsel süreci değiştiren kadınların torunları vardı. O günlerde yayınladıkları bir bildiride, “Ne istiyorsunuz? Ne yapmaya çalışıyorsunuz?” diye soran erkeklere şu yanıtı veriyorlardı. “Biz, barışın ve doğruluğun hâkim olduğu yeni bir dünyayı sizinle birlikte yeniden kurmak istiyoruz, biz, her ruhta adalet ve her yürekte sevgi olsun istiyoruz.”
Emekçi Kadınlardan 8 Mart Mesajları
Bizler metal işçisi kadınlarız. Sabahtan akşama kadar metale şekil veriyoruz. Buz gibi metal parçalar ellerimizi üşütüyor. Ama gelecek güzel günlere olan umudumuz yüreğimizi ısıtıyor. Bugünlerde hayatlarımız fabrikadan eve, evden fabrikaya gidip gelmekle geçiyor. Markete gidiyoruz raflarda her şey var. Ama biz almak zorunda olduklarımızı bile çoğu zaman alamıyoruz. Bir yanda virüs, diğer yanda geçim sıkıntısı, bu daha nereye kadar sürecek böyle? Varlık içinde yokluk çekmek istemiyoruz. İnsan gibi yaşamak için bütün imkânlar var. Daha güzel bir dünya kurmak mümkün. İşte bu yüzden biz bugün yan yanayız. Yalnız olmadığımızı bilmek bize güç veriyor. Yüzümüzde gerçek gülücükler, ruhumuzda gerçek kardeşlik var. Yan yana geldiğimizde mutluyuz ve daha güçlü hissediyoruz. UİD-DER’le sınıfımızın tarihini öğreniyoruz. Olumsuz düşüncelere, karamsarlığa, çaresizliğe boyun eğmiyoruz. Yaşamanın tadına varacağımız günleri düşlüyoruz. Bir gün her şeyin değişeceğine olan inancımız büyüyor. Gücümüze güç katan, umudumuzu, inancımızı büyüten, bizi aynı duygularda buluşturan UİD-DER’e sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu duygularla ellerimizi birleştiriyor, hepinizi canı gönülden selamlıyoruz. 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günümüz kutlu olsun! Sevgilerle.
GOSB’dan bir grup metal işçisi kadın