You are here
Dünyada devrim rüzgârları eserken 1 Mayıs bir başka!
2 May 2021 - 13:15
Rus Devrimi’nin rüzgârı Avustralya’ya da ulaşmıştı. 1. Dünya Savaşı’nın yarattığı işsizlik ve gıda fiyatlarındaki artış, çalışma koşullarının ağırlaşması zaten işçi sınıfının içinde bir öfke yaratmıştı. Bütün bunlara yüzbinlerce emekçinin cephelerde ölmesi ekleniyordu. 1916’da başlayan grevler Rus Devrimi’nin etkisiyle daha da büyüdü. 1917 yılının Ağustos ayında onlarca sektörden yüz bini aşkın işçi grevdeydi. Avustralya tam anlamıyla ayaktaydı. Grevlere kitlesel gösteriler eşlik ediyordu.
Bu olağanüstü günleri kameraya alan biri vardı: Arthur Charles Tinsdale… Bir saatlik bir belgesel filmi hazırladı Tinsdale ve Büyük Grev günlerini ölümsüzleştirdi. Ancak belgesel Avustralya’daki sendika bürokrasisinin sansürüne maruz kaldı ve sadece bir kez gösterime girdikten sonra yasaklandı. Yıllar sonra görüntüler yeniden bulunduğunda sadece 15 dakikalık kısmı korunabilmişti. Şimdi bu muazzam grevin görüntülerinden bir kesit izleyelim.
Rusya işçi sınıfının Ekim 1917’de iktidarı ele geçirmesi ve emperyalist savaştan çekilmesi, tüm dünyada devrim rüzgârlarının esmesine neden oldu. Rus devrimi, yaşadıklarının kader olmadığını, ayağa kalkıp mücadele ederse kazanabileceklerini gösterdi emekçilere. Barış özlemlerinin yakıcılığını hissettirdi yeniden. Egemenlere duydukları öfkeyi biledi. Ezilen insanlık, emekçi insanlık her yerde ayağa kalkıyordu. Avusturya-Macaristan’da, Viyana’da, İsviçre’de, Almanya’da Danimarka’da, İtalya’da, Fransa’da, İsveç’te, Norveç’te, Avustralya’da, Brezilya’da ve elbette ABD’de 1 Mayıs günü hem gösteriler hem de grevler sarmıştı her yanı.