You are here
UİD-DER’de 8 Mart Etkinlikleri: Geçmişten Geleceğe Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!
Tüm dünyada işçi ve emekçilerin kapitalizmin yarattığı sorunlarla boğuştuğu, emperyalist savaşın yayıldığı ve insanlığa büyük acılar yaşattığı bir dönemden geçiyoruz. İşçi ve emekçilerin örgütsüzlük ve umutsuzluk sarmalından çıkması, birlik ve dayanışmayla güçlenmesi için çalışan UİD-DER, bu amaca uygun biçimde işçi sınıfının uluslararası mücadelesinin tarihsel sembollerinden biri olan 8 Mart’ı iki haftaya yayılan etkinliklerle kutluyor. UİD-DER, “Geçmişten Geleceğe Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” şiarıyla düzenlediği etkinliklerle 8 Mart’ın tarihsel anlamını emekçi kadınlara, işçilere taşıyor, 8 Mart coşkusunu, umudu büyütüyor. UİD-DER’in temsilciliklerinde, çeşitli sendika şubelerinde, kültür merkezlerinde gerçekleştirdiği coşkulu 8 Mart etkinliklerinde metal, petrokimya, sağlık, eğitim, tekstil, taşımacılık gibi çeşitli sektörlerden kadın ve erkek işçiler ve aileleri, işçi sınıfının gençleri, çeşitli sendikalardan yöneticiler ve temsilciler, direnişçi işçiler bir araya geliyor.
İstanbul
İstanbul Anadolu yakasındaki 8 Mart etkinliği, 10 Martta Kartal Belediyesi Soğanlık Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Etkinliğe TÜMTİS, Sine-Sen, SES, Birleşik Metal-İş, Petrol-İş, Birlik ve Dayanışma Sendikası gibi sendikalardan yöneticiler ve işyeri temsilcileri ile İstanbul Tabip Odasından temsilciler ve çeşitli sektörlerden Bursalı işçiler katıldı. Bursa’da Öz İplik-İş Sendikasına üye olan ve işten atıldıkları için direnişlerini 27 gündür sürdüren Durak Tekstil işçileri de etkinlikte yerlerini aldı. Direnişçi işçiler “Yaşasın Sınıf Dayanışması” sloganlarıyla selamlandı.
Sermaye sınıfının ve egemenlerin 8 Mart’ın özünü unutturmak, işçi sınıfını ayrıştırıp birbirine düşürmek, kadın işçileri erkek işçi kardeşleriyle karşı karşıya getirmek istediğinin dile getirildiği etkinlikte “8 Mart kadınıyla erkeğiyle işçi sınıfımızın mücadelesinin ürünüdür. Bizleri ezen, sömüren patronlar sınıfının kadınlarının değil, kadınıyla erkeğiyle işçi sınıfının günüdür” vurgusu yapıldı. Emekçi kadınların yoksulluğa, uzun saatler çalışmaya, şiddete, baskıya boyun eğmesinin istendiği, taleplerinin yok sayıldığı belirtildi. Okullarda açlıktan bayılan çocuklar varken tüm okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz yemek verilmesi talebinin karşılanmadığı, kadına şiddet uygulayanların cezasız bırakıldığı belirtildi. 6 Şubat depremlerinde, Erzincan İliç madeninde, Ukrayna’dan Gazze’ye emperyalist savaşta evlatlarını kaybeden anaların acılarının görmezden gelindiği hatırlatıldı. Bütün bu sorunlara ve acılara son vermek, özlemini duyduğumuz dünyayı kurmak için işçi sınıfının birliğini büyütme çağrısı yapılırken şu ifadelere yer verildi: “Emekçi kadın kardeşlerimiz, bizler çocuklarımızı doğurup büyütenleriz. Umutları da büyütecek olan biziz. Çünkü kendimiz ve çocuklarımız için daha güzel bir yaşam düşleyen biziz. Düşlerimizi gerçek kılmanın yolu bize biçilen rolleri, pasif olmayı, sinmeyi, baskılara boyun eğmeyi reddetmektir. Doğum izni, kreş, eşit işe eşit ücret, 8 saatlik işgünü için mücadele eden, bu hakları söke söke alan, devrimlerin önünü açan emekçi kadınların izinden gitmektir. Evlatlarımızı bu bilinçle, kardeşliğin, barışın, özgürlüğün hâkim olduğu bir dünya için mücadele azmiyle büyütmektir.” Kapitalist sistemin efendilerinin kendi çıkarları uğruna Ukrayna’dan Gazze’ye dünyayı ateşe verdiği bir dönemde hangi ulustan olursa olsun işçi sınıfının çıkarının barış olduğunun vurgulandığı etkinlikte “Kadın erkek, Amerikalı Rus, Türk Kürt, Müslüman Yahudi… Dünyanın tüm işçi ve emekçileri olarak birlik ve dayanışmamızı kurduğumuzda gelir barış. Emekçileri kışkırtıp birbirine düşüren, zalim çarkı bozuk düzenlerini böyle koruyan egemenlere karşı tek yumruk olursak gelir barış” denildi.
Program boyunca UİD-DER Müzik Topluluğu UMUT ve kadın korosu emekçi kadınların mücadele ezgilerini seslendirdi. UİD-DER’li kadın ve erkek işçiler okudukları mücadele şiirleriyle 8 Mart ruhunu sahneye taşıdılar. Etkinlikte UMUT’lu çocuklar da Nâzım Amca Demiş ki şarkısıyla ve hayallerini yansıtan minik dövizleriyle sahne aldılar.
Coşkunun, birlik ve dayanışma ruhunun açığa çıktığı etkinlikte şu anlamlı çağrı yapıldı: “Bizler barış ve özgürlüğün dünyasını kuruncaya dek sabırla, azimle, inançla mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm emekçi kadın kardeşlerimizi, işçi kardeşlerimizi bu haklı ve onurlu mücadeleye güç vermeye çağırıyoruz.” Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek şiiri ve Ey Özgürlük şarkısıyla son bulan program salondaki işçilerce ayakta alkışlandı.
Ankara
UİD-DER Ankara Temsilciliğinin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği 10 Mart Pazar günü Tüm Bel-Sen Genel Merkezinde gerçekleştirildi. Etkinliğe tekstil, metal, sağlık, eğitim, inşaat, hizmet ve pek çok işkolundan işçiler, emekçi kadınlar, emekliler, gençler katıldı. Bilecik ve Kütahya’dan da işçi aileleri etkinlikte yerini aldı.
Etkinlikte UİD-DER Müzik Topluluğu UMUT’un söylediği şarkılar, UİD-DER’li işçilerin okuduğu şiirler acı, öfke, umut gibi pek çok duyguyu bir arada yaşattı. Kadın erkek işçilerin birlikte mücadele etmesi gerektiğine ilişkin vurgular coşkuyla karşılandı. İşçi çocuklarının söylediği “Nazım Amca Demiş ki” şarkısı ise salondaki coşkuyu doruğa taşıdı. Emekçi kadınlar yaşadıklarına, hissettiklerine, özlemlerine tercüman olan etkinlikte şarkılara coşkuyla katıldılar. Türkiye’de ve dünyada emekçi kadınların büyüyen mücadelesini gösteren videoyla umutlarını da büyüttüler.
Program sonrasında yapılan sohbetlerde, emekçi kadınlar ve çeşitli işyerlerinden işçiler, işçilerin hazırladığı böyle bir etkinliğe katılmış olmaktan dolayı memnuniyetlerini ve beğenilerini dile getirdiler. Dünyadaki her şeyi üreten işçilerin kendi birlikleri, özgürlük ve eşitlik mücadeleleri için de çok başarılı işler yapabileceklerini gördüklerini ifade ettiler. Daha sık bir araya gelmek, daha çok işçiye ulaşmak, örgütlü mücadelemizi büyütmek gerektiği üzerinde durulan sohbetlerin ardından etkinlik yinelenen mücadele çağrısıyla son buldu.