Bir Kez Daha Dünya Meydanları 8 Mart’ın Mücadele Ruhuyla Doldu!
İspanya’da Madrid ve Barselona olmak üzere onlarca şehirde, on binlerce kadın 8 Martta alanlara çıktı. İspanyalı emekçi kadınların ana talebi cinsiyet eşitsizliğine ve tacize, şiddete son verilmesi oldu. İngiltere’nin başkenti Londra’da da binlerce kadın 8 Mart’ta bir araya gelerek taleplerini haykırdı. Protesto gösterilerinde şiddete ve baskıya maruz kalan Filistinli, İranlı, Afganistanlı kadınlarla dayanışma gösterildi. İtalya’da Roma ve Milano şehirlerinde binlerce kadın bir araya gelerek giderek artan kadına yönelik şiddete karşı öfkelerini haykırdı.
Güney Kore’nin başkenti Seul’da Kore Sendikalar Konfederasyonunun çağrısıyla düzenlenen protesto gösterilerine on binlerce emekçi kadın katıldı. Emekçi kadınlar protesto gösterisinde Filistin halkının yanında olduklarını dile getirdiler. Hep bir ağızdan haksız savaşlara “hayır” dediler. Afganistan’da Taliban’ın tüm baskı ve şiddetine karşı sokaklara çıkan kadınlar, “Cinsiyet Ayrımcılığına Hayır” dediler. Taliban’ın Afganistan’ı kadınlar için cehenneme çevirdiğini ifade ettiler. Pakistan’ın başkenti İslamabad ve birçok şehirde ise kadınlar Avrat Yürüyüşü’nde bir araya geldi. Kadınlar tacize, şiddete, çocuk yaşta evliliklere karşı öfkelerini dile getirdiler, eşit temsiliyet hakkı talep ettiler. Kongo’da da binlerce kadın ülkede yıllardır devam eden çatışmaları protesto etmek için siyah giyinerek protesto gösterileri düzenledi.
Latin Amerika’da da Meksika, Kolombiya, Uruguay, Bolivya, Şili ve Arjantin gibi ülkelerde kadınlar meydanlardaydı. Arjantin’de kongre binasına doğru yürüyüş düzenleyen kadınlar Filistin halkıyla dayanışma çağrıları yükselttiler. Artan kadın cinayetlerine karşı öfkelerini haykıran kadınlar, koltuğa oturur oturmaz Kadın Bakanlığını kapatan, işçi ve kadın düşmanı devlet başkanı Milei’i protesto ettiler. Şili’de ise ellerinde Filistin’e özgürlük çağrısı yapan dövizler taşıyan kadınlar, Şili devletinin İsrail ile ilişkilerini kesmesini talep ettiler. Kadın cinayetlerine ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı sloganlar yükselttiler. Almanya, Bangladeş, Avustralya, Fransa, Filipinler, Güney Afrika ve daha pek çok ülkede emekçi kadınlar protesto yürüyüşleri düzenleyerek taleplerini dile getirdiler.
Dünyanın her yerinde artan baskılar, ekonomik kriz, yayılan savaş emekçi kadınların yaşamını derinden etkiliyor. Erkek egemen düzende yaşamı çifte ezilmişlik altında geçen emekçi kadınların sorunları gün geçtikçe derinleşiyor. Bu nedenle emekçi kadınlar dünyanın dört bir yanında sömürüye, çifte ezilmişliği karşı mücadele alanlarında olmaya devam ediyorlar.
Yaşasın 8 Mart! Yaşasın Emekçi Kadınların Kapitalist Sömürü Düzenine Karşı Mücadelesi!