You are here
Kocaeli’de “MESEM’e ve Çocuk İşçiliğine Son”Eylemi
Kocaeli İSİG Meclisi ve Eğitim-Sen 1 No’lu Şube, MESEM aracılığıyla öğrencilerin sermaye için çocuk işçi yapılmasına karşı 16 Martta basın açıklaması düzenledi. İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde yapılan açıklamada “MESEM’e ve Çocuk İşçiliğine Son” pankartı açıldı.
Basın açıklamasını İSİG Meclisi Kocaeli Yürütme Kurulu Üyesi Selçuk Kastarlı yaptı. Kastarlı, 22 yıllık AKP iktidarı boyunca hayata geçirilen politikalar sonucunda çocuk işçiliğinin arttığını belirtti. “Mevcut çıraklık sisteminin devamı niteliğindeki MESEM için ilki 2016 ikincisi 2021 yılında yapılan değişiklikler ile 4+4+4 eğitim sisteminin içine entegre edilmiş ve kitleselleştirilmiş bir çocuk işçilik sistemi kurulmuştur” diyen Kastarlı çocuk işçiliğinin artmasıyla çocuk işçi ölümlerinin de arttığını ifade etti. Kastarlı şunları söyledi: “Ülke genelinde 2023 yılında 54’ü çocuk en az 1932 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Son 10 yılda ise en az 684 çocuk iş cinayetlerine kurban edildi. Sadece Eylül ayından bu yana en az 8 çocuk MESEM kapsamındaki işlerde çalışırken hayatını kaybetti. Bu acı tabloya rağmen büyük çoğunluğu yetişkinler için bile riskli olan işyerlerinde hiçbir denetim yapılmaksızın çocuk yaşta öğrenciler çalıştırılıyor.” Kastarlı, MESEM düzenlemesi ile hem çocuk işçiliğine yasal kılıf getirildiğini hem de maliyetin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmasıyla işverenlere sıfır maliyetli işgücü sağlandığını vurguladı.
Kastarlı, tüm emek ve demokrasiden yana güçlerin ortak mücadelesiyle hayata geçirilebileceğini belirttiği taleplerini şöyle sıraladı:
- MESEM projesinden vazgeçilmelidir. 12 yıllık örgün eğitim esas alınmalıdır.
- Tüm işyerlerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlenmesi zaruri olmakla birlikte, öğrencilerin staj yapabileceği işyerleri iş müfettişleri tarafından denetlenerek uygun olmayan işyerlerinin stajyer kabul etmesine izin verilmemelidir.
- Meslek okullarındaki atölye ve uygulama alanları meslek eğitimine uygun hale getirilmelidir.
- Çocuk işçiliği derin yoksulluğun yarattığı koşullar üzerinde yükselmektedir. Her çocuğun temel ihtiyaçları devlet güvencesine kavuşturulmalıdır.
“İş Barışı” mı Hak Arayışı mı?