You are here
UİD-DER’de Bir Kez Daha 8 Mart Coşkusu
İşçilerin mücadele örgütü UİD-DER’in, “Geçmişten Geleceğe Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” şiarıyla düzenlediği etkinlikler dizisi İstanbul Avrupa Yakası ve Mersin’deki etkinliklerle son buldu.
İstanbul
İstanbul’daki etkinlikte belediye, sağlık, taşımacılık başta olmak üzere pek çok sektörden sendikalı sendikasız, kadın erkek işçiler bir araya geldi. Etkinliğe TÜMTİS İstanbul Şube, Sine-Sen, SES Aksaray, Bakırköy ve Şişli Şube, Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube, Eğitim-Sen 7 No’lu Şube, Belediye-İş İstanbul 1 No’lu Şube ve Trakya Şube’den yöneticiler ve temsilciler ile işçi sınıfının unutulmaz önderi Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan da katıldı.
Sunumda, egemenlerin başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın pek çok bölgesini ateşe verdiği böylesi bir dönemde ezilen halkların, emekçilerin kardeşliğinin önemi vurgulandı. Şu ifadelere yer verildi: “Emperyalist savaşları çıkaranlar daha fazla güç, daha fazla zenginlik elde etmek isteyenlerdir, savaştan çıkarı olanlardır. ABD’den İsrail’e, Rusya’dan Türkiye’ye savaştan nemalanan sermaye sınıfı ve egemenlerdir.” Emekçiler için barışın anlamı üzerinde duruldu, “emekçilere lazım olan barıştır” denildi, barışı anlatan şiirler seslendirildi.
Türkiye’de rejimin baskı ve zorbalığını, ekonomik ve demokratik haklara yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığı, yerel seçimlere gidilirken yapay kutuplaştırma politikalarına hız verdiği bir süreçte işçi sınıfının birliğini ve dayanışmasını örmek için verilen mücadele daha da önem kazanıyor. Yapılan sunumda tüm zorluklara rağmen azimle, sabırla bu mücadeleyi sürdürmenin ve büyütmenin önemi şu sözlerle vurgulandı: “Bir yolumuz var yürünecek! Ne denli uzak görünürse görünsün hedef, ne denli zorlu olursa olsun yolculuk, her şey bir ilk adımla başlar. Adımlar arka arkaya geldikçe, zorluklar birlikte aşıldıkça yollar kısalır, hedef yakınlaşır. Bizler sömürü, savaş, cinsiyet ayrımcılığı son buluncaya, tüm dünyaya barış ve özgürlük gelinceye, yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek yürümeye, mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”
Etkinlik, “Bitmedi daha, sürüyor o kavga ve sürecek, yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” dizelerinin salonda hep bir ağızdan söylenmesiyle ve coşkulu alkışlarla sona erdi.
Etkinliğe katılan işçiler, 8 Mart’ın tarihsel anlamına ve özüne sahip çıkan böylesi bir etkinliğe katılmaktan duydukları memnuniyeti ifade ettiler. İşçi sınıfının mücadelesinin kadınıyla erkeğiyle bir bütün olduğu yönündeki vurguların çok anlamlı olduğunu belirttiler. Bu mücadeleyi anlatan şiirlerin ve her biri farklı sektörlerde çalışan işçilerden oluşan UİD-DER Müzik Topluluğu UMUT’un seslendirdiği şarkıların, mücadele şiirlerinin umutlarını yeşerttiğini dile getirdiler.
Mersin
Mersin’de yapılan etkinliğe emekçi kadınların, çeşitli sektörlerden kadın ve erkek işçilerin yanı sıra lise ve üniversite öğrencisi genç kadınlar da katıldı.
Sunumda 8 Mart’ın nasıl doğduğuna ve bugünlere nasıl geldiğine kısaca yer verildi. Emekçi kadınlara bu tarihi yaratan kadınların izinden gitme, mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Mücadele ezgileri ve şiirleriyle coşku büyüdü.
Etkinliğin sonunda yapılan sohbetlerde emekçi kadınlar 8 Mart’ın tarihini öğrenmekten gurur duyduklarını belirttiler. Baskıların, kadına yönelik şiddetin, yoksulluğun arttığı, emekçilerin yalnızlık kuyusuna itilmek istendiği böyle bir dönemde UİD-DER’in çalışmalarının ve 8 Mart etkinliğinin kendilerine bilinç, güç ve güven aşıladığını dile getirdiler. Sunumda yer verilen “çocuklarımızı doğurup büyüten biziz, umutları da büyütecek olan biziz, çünkü kendimiz ve çocuklarımız için daha güzel bir dünya düşleyen biziz” sözlerinden çok etkilendiklerini vurguladılar. Sohbetler, 1 Mayıs yaklaşırken mücadeleyi büyütme çağrılarıyla sona erdi.