You are here
İşçiler Düşük Ücrete, İşten Atma Saldırısına, Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
Kristal Yağ fabrikası işçileri greve çıktı
İzmir’de Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Arkas Holding bünyesindeki Kristal Yağ fabrikasında işçiler toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 11 Haziranda greve çıktılar. Grev halaylar ve sloganlarla başladı.
Sendika adına yapılan açıklamada gıdada artan enflasyona ve bu enflasyonun gıda işçisinin maaşlarına yansımadığına değinildi: “Son yıllarda gıda sektörü, enflasyonun lokomotiflerinin başında gelmektedir. Gıda şirketleri artan girdi maliyetlerini fiyatlarına misliyle yansıtmıştır. Dolayısıyla hem emekçi olarak ürün fiyatlarına yansımadan doğan payımızı hem de tüketici olarak ürettiğimiz ürünlere en azından eskisi kadar ulaşabilmemizi sağlayacak ücret düzeyi için mücadele veriyoruz. Kısaca enflasyonun yarattığı rakamsal büyüme içinde ufalanmak istemiyoruz.” Tekgıda-İş Sendikasının Kristal Yağ fabrikasında 40 yıldır örgütlü olduğunun belirtildiği açıklamada işçilerin yüzde yüz katılımla greve evet dedikleri vurgulandı.
Örgütlü mücadelenin önemime vurgu yapılan açıklamada “Bizler Türk lirasının alım gücünün hızla eridiği, enflasyonun her türlüsünü yaşadığımız ülkemizde, açıklanan ve gerçekleşen enflasyon oranları arasında sıkışıp kalmamak için örgütlü mücadele etmek zorundayız” denildi.
Filidea Tekstil’de sendika düşmanlığına karşı direniş devam ediyor
Denizli’de bulunan Filidea Tekstil’de işçiler çalışma koşullarını iyileştirmek ve ücretleri arttırmak için TEKSİF (Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayi İşçileri Sendikası) Sendikasında örgütlendiler. Sendikal örgütlenmeden haberdar olan işveren 2 öncü işçiyi işten attı. Sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına boyun eğmeyen işçiler 7 Haziranda fabrika önünde direnişe başladı. İşçilerin direnişi dayanışma ziyaretleriyle devam ediyor.
İşten atılan İzmir Çiğli Belediyesi işçileri oturma eylemine başladı
İzmir Çiğli Belediyesinde Çibel Temizlik ve Çiğli Gıda şirketleri bünyesinde çalışan 147 işçi 10 Haziranda “seçim öncesi işe alındıkları” gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşten atılan işçiler örgütlü oldukları Genel-İş Sendikası İzmir 8 Nolu Şube öncülüğünde 11 Haziranda belediye önünde oturma eylemine başladılar.
“İşimizi Geri İstiyoruz” pankartı arkasında toplanan işçiler adına açıklama yapan Genel-İş Sendikası İzmir 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, “seçim öncesi işe alındı, bankamatikçi” denilerek işten atılan işçilerin arasında 6 aylık, 2 yıllık belediye işçileri olduğunu belirtti. Böyle söylentilerle üyelerinin işten çıkarılmasını kabul etmediklerini söyledi. Gümüştekin, kararlılıklarını şu sözlerle ifade etti: “Bizler Çiğli Belediyesi işçileri olarak bugün itibariyle işimize geri dönene kadar Çiğli Belediyesi önünde ‘İşimizi Geri İstiyoruz’ pankartımızla direnişimizi her gün devam ettireceğiz ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.”
İşçiler eylem sırasında sık sık “Zafer Direnen Emekçinin Olacak” sloganını haykırdılar.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi emekçileri ücret gaspına karşı eylem yaptı
Tüm Bel-Sen İstanbul 4 Nolu şube üyesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi emekçileri toplu sözleşmeden doğan ücret farklarının 3 aydır ödenmemesini protesto ettiler. Saraçhane’de İBB binası önünde toplanan emekçiler “Sadakaya Hayır Emekçiden Yana Toplu Sözleşme” pankartı açtılar.
Eylemde açıklama yapan Tüm Bel-Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Yoldaş Türkoğlu, yerel seçimler öncesi yapılan sözleşmeden “Yeni sözleşme imzalanana kadar eski sözleşme geçerlidir” maddesinin çıkarıldığını belirtti. 2024-2025 yıllarını kapsayacak sözleşmede hiçbir mali, sosyal, demokratik kazanım içermeyen bir dayatmayla karşı karşıya olduklarını söyledi. Türkoğlu, yaşam maliyetinin çok yüksek olduğu İstanbul’da belediye emekçilerinin 3 aydır çıplak maaşla geçinmeye çalıştıklarını belirtti.
Emekçiler açıklamanın ardından kısa süreli oturma eylemi yaptılar.