You are here
Sivas Katliamı’nın 31. Yılında Hayatını Kaybedenler Anıldı
Sivas’ta 33 aydın, sanatçı ve 2 otel çalışanı Pir Sultan Abdal’ı anma etkinliği için kaldıkları Madımak Otelinde 2 Temmuz 1993’te yakılarak katledildi. 20 yıl süren Sivas Katliamı davası 2014'te zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü. Sivas Katliamının 31. yılında hayatını kaybedenler Sivas’tan Hatay’a, İzmir’den Ankara’ya Türkiye’nin pek çok kentinde mitinglerle, etkinliklerle anıldı, katliam lanetlendi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSKAD) öncülüğünde Türkiye’nin dört bir yanından binlerce kişi 2 Temmuz Salı günü Sivas'ta Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği önünde bir araya geldi. “Madımak Oteli Utanç Müzesi Olacak” pankartı arkasında toplanan kitle ellerinde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarıyla birlikte Mevlana Caddesinden Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında “Sivas’ı Unutma Unutturma”, “Katiller Halka Hesap Verecek” sloganları atıldı.
Alevi örgütleri adına ortak açıklamayı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe gerçekleştirdi. Alevi kurumlarının ve Sivas Madımak ailelerinin demokratik, insani ve vicdani taleplerinin bugüne kadar karşılanmadığını belirten Erçe “aranmakta olan sanıklar yönünden devam eden Madımak Davası, zaman aşımına uğratılarak düşürüldü. Madımak Oteli’nin utanç müzesi yapılması, Madımak Davasının da insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamına alınması talebimiz ise hiç duyulmadı” dedi.
Madımak Otelini utanç müzesi yapmamak için direnen siyasi iktidarın seçilmiş belediye başkanları yerine kayyım atayarak, sandıktan çıkan seçmen iradesine darbe vurduğunu, işçilerin maden sahalarında daha fazla rant ve kâr uğruna katledilmesine göz yumduğunu ifade eden Erçe konuşmasının sonunda ortak mücadele çağrısı yaptı. Anma yapılan konuşmaların ardından, semah ve türkülerle sona erdi.
Bursa
Bursa Alevi Platformu ve Bileşenleri ile Bursa Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla 2 Temmuz Günü Bursa Kent Meydanında yüzlerce kişi “2 Temmuz Sivas Katliamı, Unutmadık Unutturmayacağız” pankartları arkasında bir araya geldi. Anmaya siyasi partiler, Eğitim-Sen, Sağlık Emekçileri Sendikası’ndan temsilciler, emekten yana kurumlar ve UİD-DER’li işçiler katıldı. Anma programı hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı.
2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Otelinde 33 yazar, ozan ve aydın ile 2 otel çalışanı yakılarak katledildi. Katliamın 31. yıldönümünde Türkiye'nin dört bir yanında anmalar gerçekleşiyor. "Madımak'ı unutmadık,unutmayacağız" diyen Alevi Bileşenleri Derneği ve Bursa Demokrasi… pic.twitter.com/HUa2yEnLOP
— UİD-DER (@uid_der) July 2, 2024
Alevi Bektaşi Federasyonu ve Bileşenleri adına ortak açıklamayı Panayır Cemevi’nden Yusuf Kaplan gerçekleştirdi. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suç olan Madımak Katliamında zaman aşımını kabul etmediklerini belirten Kaplan, “Cumhuriyet tarihinin en barbar katliamının üzerinden 31 yıl geçti ve bu sürecin 22 yılında AKP iktidardadır. İktidarlarının ilk gününden beri de katliamcı zihniyetin lehinde taraf olmuştur. Katillerin avukatlığını yapanları milletvekili yaparak işe başlayan AKP, sonunda suçları sabit olan ve hüküm giyen katilleri affederek serbest bırakmıştır” dedi.
Kaplan, bugün normalleşmeden bahsedildiğini fakat normalleşmenin tek adam rejiminden vazgeçilerek tüm kimliklerin eşit olarak temsil edildiği bir sistemde mümkün olacağını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Katliamın üzerinin örtülmesine, sorumluların cezasız kalmasına ve unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Toplumsal barış ve adaletin tesis edilmesi için herkesi sesimize ses katmaya davet ediyoruz.” “Sivas’ın Işığı Sönmeyecek”, “Sivas’ı Unutma Unutturma”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganlarıyla anma sona erdi.