You are here
Bursa’dan Antep’e Hak Gasplarına Karşı İşçi Mücadeleleri Sürüyor
Liman işçileri Borusan Holding önünden seslendi
Sendikalaştıkları için işten atılan Borusan Port işçileri, 2 Temmuzda direnişlerini sürdürdükleri Bursa/Gemlik’ten holdingin İstanbul’daki genel merkezi önüne gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İşten atılan işçilerin işe geri alınması, sendika haklarının tanınması talepleriyle mücadelelerini sürdüren liman işçileri Rumelihisarı’ndaki holding önünde bir kez daha kararlılıklarını vurguladı.
“Borusan İşçisi Yalnız Değildir”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın”, “Borusan Şaşırma Sabrımızı Taşırma” sloganlarının atıldığı eyleme farklı konfederasyonlardan sendika temsilcileri ve emekten yana siyasi partiler katıldı. UİD-DER de haklarına sahip çıkan liman işçilerinin eylemine “İşçiler Boyun Eğmiyor, Mücadele Ediyor. Yaşasın Sınıf Dayanışması!” pankartıyla destek verdi.
Basın açıklamasını gerçekleştiren Liman-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Kizir, Borusan Port’taki sendikalaşma sürecini aktardı. Limanda çalışan işçilerin yüzde 80’inin kısa sürede sendikalarında örgütlendiğini vurgulayan Kizir, holding yönetiminin sendikalaşma iradesini kırmak için başka işkollarında çalışan işçileri bir gecede limanda çalışıyor gibi gösterdiğini aktardı. Sonraki süreçte 4 işçinin işten atıldığını, liman işçilerinin ise arkadaşlarına sahip çıkarak çalışmama haklarını kullandığını, bu haklı tepkinin de sonuç verdiğini ifade etti. Borusan yönetimiyle atılan işçilerin geri alınması, sendikal baskıların son bulması, hukuksuz uygulamalara karşı çıkan işçilerle ilgili herhangi bir yaptırım uygulanmaması üzerine anlaşma yaptıklarını aktaran Kizir, Borusan yönetiminin sözlerini yerine getirmediğini belirtti. 37 liman işçisinin sendikal haklarına sahip çıktıkları için tazminatsız bir şekilde işten atıldığını ancak bu saldırıya boyun eğmediklerini dile getiren Kizir “Biliyoruz ki haklı olanlar ve mücadele edenler kazanırlar. Biz de kazanacağız. Borusan’a sendika girecek” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Ücretleri gasp edilen Mersin TOKİ işçileri Ankara’da hakları için mücadele ediyor
TOKİ ve Çalışkaner İnşaat’ın yükleniciliğini üstlendiği Mersin’in Akdeniz ilçesindeki Kentsel Dönüşüm Projesi şantiyesinde çalışan işçiler, ücretlerinin gasp edilmesine karşı 2 Temmuzda Ankara Kurtuluş Parkı’nda oturma eylemi başlattı. İnşaat-İş Sendikası’na üye işçiler iki aydır alacaklarının gasp edildiğini belirtiyorlar. Eylem sürerken sendikanın sosyal medya hesabından paylaşılan duyuruda TOKİ yetkilileriyle yapılan görüşme sonucu, asgari ücretlerin ödendiği ancak elden yapılan ödemelerin verilmediği aktarıldı. 3 Temmuzda eylemi TOKİ Genel Merkezi önüne taşıyan işçiler, haklarının hepsini alana kadar eylemi sürdüreceklerini vurguladı.
İşçilerin TOKİ Genel Merkezi önündeki direnişi devam ederken sendikanın sosyal medya hesabından ikinci bir açıklama yapıldı. Açıklamada 4 Temmuz sabahı firma yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirileceği, görüşmede tüm hakların hesaplamasının yapılacağı ve eylemin görüşmeye dek askıya alındığı belirtildi.
Antep Şehitkamil Belediyesi işçileri işten atma saldırısına karşı eylem yaptı
Antep’te Şehitkamil Belediyesi’nde çalışan 60 temizlik işçisi, iktidarın almış olduğu tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek 1 Temmuzda işten çıkarıldı. İşçiler sabah saatlerinde işe geri dönme talebiyle belediye binası önünde eylem yaptı. İşten atma saldırısına tepki gösteren işçiler, belediye başkanının seçilmeden önce kimseyi işten çıkarmayacağını söylediğini hatırlattı. İşçiler işe girerken neye imza attıklarını bilmediklerini, işe girişte imzaladıkları sözleşme kâğıdının da kendilerine verilmediğini aktardı. İşçilerin belediye önündeki bekleyişi sürüyor.