You are here
Göçmenlere Yönelik Irkçı Saldırılar Protesto Edildi
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin “Göçmenlere Yönelik Saldırılara Karşı Dayanışmayı Yükseltiyoruz” çağrısıyla bir araya gelen emek ve meslek örgütleri ile demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri 3 Temmuzda Şişhane Meydanında basın açıklaması yaptı. Eylemde Kayseri’de başlayan ve farklı illere yayılan Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı saldırılar protesto edildi.
Eylem polislerin meydanı abluka altına aldığı bir ortamda yapıldı. Ortak basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri gerçekleştirdi. Yoleri “Kayseri’de 3 gün önce bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakılması haberi üzerine kışkırtılan grupların Suriyelilerin yaşadığı mahallelere saldırıp araçları ve evleri yakmaları, işyerlerini talan etmeleriyle başlayan olaylar, istismar olayının çok ötesinde açık bir göçmen düşmanlığı saikiyle ve göçmenlerin can güvenliklerini tehdit eder boyutta yayılarak devam ediyor” dedi.
Antalya’da Ahmet Handan El Naif adlı göçmenin sokakta yürürken önü kesilip bıçaklanarak öldürülmesine dikkat çeken Yoleri, Kayseri’den sonra Konya, Antalya, Hatay, Gaziantep, İstanbul gibi diğer şehirlere yayılan saldırıların önlenmemesinin toplumsal barışta onarılmaz yaralar açtığını belirtti. Devletin sınır ve göçmen politikalarından beslenen ve ırkçı saiklerle geliştirilen nefret saldırılarının durdurulması ve saldırıya uğrayan göçmenlerle dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini vurguladı.
“Suriyelileri sorun olarak tanımlayıp ülkelerine göndermekten bahsedenlerin bu göçmen düşmanı düzeneği sürdürdüğünün farkındayız” diyen Yoleri, düşük ücretlerin, kiraların ve enflasyonunun nedeninin göçmenler değil, ülkeyi yönetenlerin politikaları olduğunun altını çizdi. Eylem boyunca “Irkçılık Öldürür Dayanışma Yaşatır”, “Yabancı Değil Sınıf Kardeşi”, “Göçmen Çocuklar Yalnız Değildir”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza!” sloganları atıldı. Basın açıklaması pogromların, nefret saldırılarının ve ırkçı politikaların karşısında durarak göçmenlerle dayanışma çağrısıyla son buldu.