You are here
İşçilerin Kapitalist Sömürüye ve Emperyalist Savaşa Öfkesi Büyüyor!
Bangladeş’te işçilerin, gençlerin isyanı büyüyor
Bangladeşli öğrencilerin “kamu sektöründe liyakat” talebiyle başlattığı eylemler polis ve asker şiddetine rağmen büyüyerek devam ediyor. Şeyh Hasina liderliğindeki hükümet, protestoları engellemek, öğrencilerin ve emekçilerin isyanını bastırmak için sokağa çıkma yasağından, internet erişimini kısıtlamaya kadar her türlü yola başvurdu. Baskı ve yasakların, polis şiddetinin dozunu arttıran hükümetin polise ve askere sokağa çıkma yasağı sırasında “gördüğün yerde vur” emri vermesiyle protestolarda şimdiye kadar en az 211 kişi yaşamını yitirdi, binlercesi yaralandı. Ama öfkesi taşan gençlerin ve emekçilerin günlerdir süren kitlesel protestoları büyüyerek devam ediyor. İngiltere’den ABD’ye, Katar’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne dünya emekçileri Bangladeşli öğrenci ve emekçilerle dayanışma eylemleri düzenliyor.
Bangladeş devletinin kurulmasıyla sonuçlanan 1971 savaşında yer alanların aile üyelerine kamu kurumlarında yüzde 30’luk kontenjan ayıran kota uygulaması 2018 yılında kaldırılmıştı. Yüksek Mahkeme’nin ve hükümetin uygulamayı geri getirme kararı alması üzerine gerçekleşen protestolar haftalar öncesinde üniversite kampüslerinde öğrencilerin öncülüğünde başlamıştı. Polisin ve paramiliter güçlerin saldırısıyla çok sayıda kişi ölmüş ve yaralanmıştı. Geçtiğimiz hafta eylemler üniversitelerden liselere öğrencilerin, çeşitli sektörlerden emekçilerin katılımıyla büyüdü. Kamu sektöründe işe alımlarda “ayrımcı” kota uygulamasına karşı sokaklara çıkan öğrenci ve emekçiler işsizliği ve yoksulluğu protesto ediyor, işe alımlarda liyakat, iş güvencesi ve ücretlerde artış talep ediyorlar.
Protestoların ardından Yüksek Mahkeme yüzde 30’luk kotayı yüzde 5 olarak azaltma kararı almak zorunda kaldı. Ancak 18 milyon genç işsizin olduğu, milyonların büyük bir yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verdiği Bangladeş’te öğrenciler ve emekçiler sokakları terk etmiyor; kota sistemi tamamen ortadan kaldırılana kadar, yüzlerce insanın ölümünden sorumlu hükümetten hesap sorulana kadar mücadele edeceklerini haykırıyorlar.
Güney Kore: Samsung Electronics’te tarihi grev devam ediyor
Dünyanın en büyük çip üreticisi ve Güney Kore’nin en büyük şirketi Samsung Electronics’te binlerce işçi süresiz grevde. İşçiler, Haziran ayında gerçekleştirdikleri bir günlük iş durdurma eylemiyle, şirketin 55 yıllık tarihinin ilk grevine imza atmışlardı. Ancak taleplerinin karşılanmaması üzerine 8 Temmuzda bir kez daha grev kararı aldılar. Başlangıçta 3 günlük grev ilan eden Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU) üyesi binlerce işçi, şirketin taleplerini görmezden gelmesi üzerine 10 Temmuzda eylemlerini süresiz greve çevirdiler.
Sendika düşmanı tutumlarıyla bilinen şirket yönetimi, işçilerin kararlı tutumu karşısında sendikayla müzakereleri yeniden başlatma kararı aldı. 19 Temmuzda gerçekleşen ilk görüşmenin ardından ücret konusunda anlaşmaya varılamaması üzerine grevlerine devam eden işçiler 22 Temmuzda büyük bir miting ve yürüyüş gerçekleştirdiler. Şirketin Yongin kentinde bulunan Giheung kompleksinde gerçekleştirdikleri eylemle ve militan duruşlarıyla taleplerinde kararlı olduklarını gösterdiler.
Yaklaşık 30 bin işçiyi temsil eden NSEU ile şirket yönetimi arasında müzakereler devam ederken işçiler kâr rekorları kıran Samsung Electronics’in taleplerini derhal karşılamasını istiyorlar. Çalışma koşullarının, izin ve ikramiyelerin iyileştirilmesi ve ücretlerin arttırılması talepleriyle grev silahını kuşanan Samsung işçileri, militan duruşlarıyla sektördeki diğer büyük fabrikalara ilham olmaya, mücadeleyi büyütmeye devam ediyorlar.
Filistin Halkıyla Dayanışma Eylemleri Devam Ediyor
ABD: İsrail Gazze’de katliama devam ederken ABD ve Batılı emperyalist devletlerin İsrailli egemenleri açıktan desteklemesi dünya emekçilerinin öfkesini arttırıyor. Üniversite kampüslerinden meydanlara Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini aralıksız sürdüren ABD’li emekçiler kitlesel protestolarına devam ediyorlar. Son olarak ABD Kongresi’ne hitap etmek üzere Washington’a giden İsrail Başbakanı Netanyahu işçi ve emekçiler tarafından protesto edildi.
İsrail’in Filistin halkına yönelik kanlı saldırıları sonucunda şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 39 binin üzerinde Filistinli yaşamını yitirmişken Netanyahu’nun ABD Kongresi’ne davet edilmesi emperyalist savaş karşıtı ABD’li emekçilerin öfkesini taşırdı. Netanyahu Washington ziyareti boyunca çeşitli gösterilerle protesto edilirken konuşma yapacağı Kongre binası önünde de kitlesel eylem düzenlendi. 24 Temmuz Çarşamba günü Netanyahu’nun ABD Kongresi’nin ortak oturumunda yaptığı konuşma, Kongre üyeleri ve davetliler tarafından ayakta alkışlanırken Kongre binası dışında toplanan binlerce işçi ve emekçi tarafından protesto edildi. Netanyahu’nun Gazze’deki katliamı ve açlık sebebiyle gerçekleşen ölümleri inkâr eden yalanlarla dolu konuşması sırasında binlerce kişi “Savaş suçlusu, peşini bırakmayacağız” diye haykırdı, İsrail’in silahlandırılmasına derhal son verilmesi talebini yükseltti. Protestolar polis saldırısıyla engellenmeye çalışılırken birçok gösterici gözaltına alındı.
Washington’da toplanan göstericiler, tüm engellemelere rağmen egemenlere öfkelerini haykırmaya ve savaş karşıtı mücadeleyi büyütme çağrısında bulunmaya devam ediyor. Gazze’den Yemen’e Ukrayna’dan Asya-Pasifik bölgesine emperyalist savaşın ateşi altında can veren emekçilerin, acı çeken halkların tek dostu dünya işçi sınıfı, ikiyüzlü egemenlere ve savaş çığırtkanlarına karşı dayanışmayı ve mücadele bayrağını yükseltmeyi kararlılıkla sürdürüyor.
İngiltere: Filistin halkıyla dayanışma gösterilerini, işyeri eylemlerini 7 Ekimden bu yana aralıksız sürdüren çeşitli sektörlerden ve sendikalardan örgütlü işçiler emperyalist savaş karşıtı mücadelelerine devam ediyorlar. İsrail’in suç ortağı İngiltere’yi ve bir önceki Muhafazakâr Parti hükümetini aylardır kitlesel eylemleriyle protesto eden emekçiler 5 Temmuzda iktidara gelen ve suç ortaklığına devam eden İşçi Partisi hükümetine karşı da protestolar düzenliyorlar.
24 Temmuz sabahı İsrail’e yapılan tüm silah ihracatının derhal durdurulması talebiyle bir araya gelen yüzlerce sendikalı işçi Londra’da bulunan Dışişleri Bakanlığının girişini kapattı. Çeşitli sendikalarda örgütlü işçilerin yer aldığı “Özgür Filistin için İşçiler” grubunun düzenlediği eylemde İsrail’e karşı silah ambargosu talep edildi. Filistin halkına yönelik katliamda İngiliz yapımı silahların kullanılması protesto edildi. “Britanya yapımı soykırım”, “Acil ateşkes, silah satışına son, işgale son ver” yazılı pankartlar taşıyan işçiler, “Özgür Filistin” sloganları eşliğinde taleplerini haykırdılar. Polisin 9 işçiyi gözaltına aldığı eylemde İngiltereli emekçiler Filistin halkıyla dayanışma eylemlerine devam etme, savaş karşıtı mücadeleyi büyütme çağrısını yinelediler.
Fransa’da olimpiyat yöneticilerinin kaldığı otelde grev!
Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Yaz Olimpiyat Oyunları bu sene Fransa’da gerçekleştiriliyor. 26 Temmuz- 11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek organizasyon nedeniyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi Fransa’da konaklıyor. Komitenin 22 milyon avro ödeyerek konakladığı Collectionneur otelinin işçileri ise 7 yıldır zam alamadıkları için grevde!
Genel İşçi Sendikası (CGT) üyesi işçiler sendika ile işveren arasında gerçekleşen 5. toplantıda da anlaşma sağlanamayınca 25 Temmuzda greve çıktılar. Otel fahiş gelirler elde ederken, işçiler 2014 yılından beri zam alamıyor, yoksullukla boğuşuyor. Fransa’da birçok şirketin Aralık ayında verdiği bir maaş ikramiye “13. ay” olarak adlandırılıyor. Ancak Collectionneur oteli yönetimi bu ikramiyeyi de işçilere vermiyor. Grevci işçiler “13. ay yoksa olimpiyat da yok!”, “Lüks otel, sefalet ücretleri” yazılı pankartlar taşıyarak tepkilerini dile getiriyorlar.
Bir yanda milyarlar harcanan organizasyonlar, öte yanda sefalet ücretleri karşılığında bu organizasyonlar için çalışan işçiler var. Bu çelişkiyi bir kez daha gözler önüne seren işçiler talepleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerini dile getiriyorlar.