You are here
Hatay’da Barınma Hakkı Mitingi
Hatay’da Depremzede Derneği ve Deprem Dayanışma Derneği’nin kurduğu Barınma Hakkı Platformu’nun çağrısıyla 3 Ağustosta “Barınma Hakkımızı İstiyoruz, Hemen Şimdi” konulu miting düzenlendi. Mitingde bir araya gelen binlerce kişi ‘rezerv alan’ yasasının iptal edilmesini, yerinde dönüşüm ve kira yardımı talep etti. Maksim Alanında gerçekleştirilen mitingde Barınma Hakkı Platformu üyesi Ece Doğru platform adına konuşma yaptı. Doğru, depremden sonra kalıcı konutların bir sene içinde teslim edileceği sözü verilmesine, dönemin Çevre Şehircilik Bakanının “az hasarlı binalarınızın tadilatını yapın, oturun. Onları yıkmak gibi bir külfete devlet neden girsin” demesine karşın iktidarın gelinen süreçte az hasarlı binaları da ruhsat verilen orta hasarlı binaları da yıkmak istediğini belirtti. Doğru, verilen sözlerin tutulmadığına şu sözlerle değindi: “Kira yardımları evler teslim edilene kadar devam edecek, denmişti. Telefonlarımıza gelen bir mesajla bu söz de çiğnendi. Verilen sözlerin ve ihtiyacın çok altında olan TOKİ’lerin inşası muammalarla dolu. TOKi’ler bağımsız denetçiler tarafından dahi denetlenemiyor. Bir kez daha mı öldürüleceğiz kendi paramızla?”
Doğru, platform adına taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Kalıcı konutlarımızı bedelsiz istiyoruz.
- Tadilatı yapılmış hasarsız ve az hasarlı, güçlendirmesi yapılmış orta hasarlı evlerimizin yıkılmasına izin vermiyoruz.
- Zaten yetersiz olan kira yardımının arttırılmasını ve devam ettirilmesini istiyoruz.
- Türlü belirsizlikleriyle kentimizi rant ve talana açması kaygısı taşıdığımız rezerv alan yasasının iptal edilmesini, kentimizin yeniden inşasının şeffaf ve bilimsel temellere dayandırılmasını istiyoruz.
6 Şubat 2023’de 11 kenti etkileyen ve on binlerce insanımızın can verdiği depremlerin üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Depremde sevdiklerini kaybetmiş olmanın yanı sıra başlarını sokacakları evlerini de kaybeden yüzbinlerce insan konteynerlerde ve çadırlarda yaşamaya devam ediyor. Üstelik buralarda alt ve üst yapı sorunları nedeniyle yazın haşere ve susuzluk sorunu, kışın sel baskınları, yangınlar yaşamı çekilmez kılıyor. Siyasi iktidar çözmediği onca sorunun üstüne depremzedelerin sorunlarını daha da büyütecek adımlar atıyor. Evleri ağır hasarlı olan depremzedelere verilen kira yardımı Haziran sonu itibariyle kesildi. Afet kanununda yapılan değişiklikle “rezerv yapı alanı” olarak belirlenen tüm konutlara sağlam ya da hasarlı olmasına bakmaksızın el konulmak isteniyor.
Hatay halkı adeta hayatta kaldıkları için kendilerini cezalandıran siyasi iktidarın yaşam hakkını hiçe sayan rantçı uygulamalarına karşı yaptığı eylemlerle sesini yükseltiyor.
Onlar Zevk-ü Sefa İçinde, İşçiye Gelince?