You are here
İş Cinayetleri Artıyor, Hayatımız İçin Mücadele Etmeliyiz
Ankara’dan bir grup iş güvenliği uzmanı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Türkiye’de iş kazası ve meslek hastalıklarına ilişkin 2023 yılı istatistiklerini 4 Eylülde açıkladı. SGK’nın açıkladığı veriler ilk kez, İSİG Meclisi’nin açıkladığı iş cinayeti sayısını aştı. İSİG Meclisi verilerine göre 2023 yılında en az 1932 işçi, SGK verilerine göre ise 1972 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. SGK verileri yalnızca kayıtlı işçileri kapsıyor. İSİG Meclisi ise yerel ve ulusal basından, ölen işçilerin ailelerinden ve mesai arkadaşlarından, işyeri hekimlerinden, iş güvenliği uzmanlarından aldığı bilgiler doğrultusunda iş cinayetleri raporunu hazırlıyor. Dolayısıyla İSİG Meclisi’nin iş cinayetleri raporlarında kayıt dışı çalıştırılırken hayatını kaybeden işçiler de yer alıyor. Bu gerçeği düşündüğümüzde 2023’te iş cinayetlerinde ölen işçi sayısının SGK’nın açıkladığı 1972’den de fazla olduğunu tahmin etmek zor değildir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Mayıs 2024’te İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası vesilesiyle yaptığı konuşmada “Türkiye’de 100 bin işçide ölümlü iş kazası oranı yüzde 50 azaldı” diyordu. Oysa resmi veriler bile Işıkhan’ın bu söylediğini yalanlıyor. SGK verilerine göre 2023 yılında her 100 bin işçiden 12’si “iş kazası” sonucu yaşamını yitirdi. İş kazası sayısı 2022 yılına göre yüzde 15,7 oranında, “iş kazası” sonucu ölüm sayısı ise yüzde 30 oranında arttı. İstanbul’da 342, Ankara’da 148, İzmir’de 106, Antalya’da 81, Bursa’da 69, Kocaeli’de 68, Konya’da 66, Mersin’de 63, Maraş’ta 60, Antep’te 52, Hatay’da 57 işçi yaşamını yitirdi. Ölen işçilerin 20’si 18 yaş altı, 69’u 65 yaş ve üzerindeydi.
İSİG Meclisi verilerine göre 2023 yılında en az 54 çocuk iş cinayetinde hayatını kaybettiği halde SGK verilerine göre 20 çocuk ölmüş. İSİG Meclisi ile SGK verileri arasındaki fark çocuk işçilerin çoğunun kayıt dışı çalıştırıldığı gerçeğini ortaya koyuyor. Nitekim başta tarım olmak üzere pek çok sektörde çocuklar kayıt dışı çalıştırılıyor ve ölümleri de kayıt altına alınmıyor.
İşyerleri denetlenmiyor, denetleme yapılsa bile kâğıt üzerinde kalıyor, patronlara caydırıcı cezalar verilmiyor. Biz işçiler her gün iş kazalarıyla, iş cinayetleriyle karşı karşıyayız. İş güvenliği uzmanları olarak iş kazalarının arttığını çalıştığımız yerlerde gözlemliyor, haberlerden takip ediyoruz. Her an iş kazalarıyla iç içeyiz. İş cinayetlerinde yakınlarımızı, birlikte çalıştığımız işçi kardeşlerimizi kaybediyoruz. Bu acı gerçek ne kârını büyütmekten başka bir şey düşünmeyen sermayenin ne de iktidarın umurunda… Bu nedenle her zaman söylediğimiz gibi dert bizde derman ellerimizdedir. Hayatımız, sağlığımız için bir araya gelerek örgütlenmeli, iş kazalarına ve iş cinayetlerine karşı birlikte mücadele etmeliyiz.
Bizim Mahallenin Gençleri
Kaynakları Tüketen Kim?