You are here
Hak Gasplarna Karşı İşçi Direnişleri Devam Ediyor, Direnişlere Yenileri Ekleniyor
Fernas Madencilik ve Akcanlar Tekstil işçileri Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı
Soma’da Bağımsız Maden-İş Sendikasında örgütlü AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik’te çalışan maden işçilerinin mücadelesi devam ediyor. Madenciler 16 Eylülde Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Bakanlık önünde açıklamayı Bağımsız Maden-İş Sendikası Yöneticisi Ferhat Akılma yaptı. Akılma, 22 gündür Soma’da Çalışma Bakanlığına, Adalet Bakanlığına, Meclise, Milletvekillerine seslerini duyuramadıklarını bunun için Ankara’ya Çalışma Bakanlığı önüne geldiklerini belirtti. Soma’da kötü çalışma koşullarına, adaletsizliğe karşı eşleriyle, çocuklarıyla bir mücadele yürüttüklerini, Çalışma Bakanlığının işçilerin kişisel bilgilerini, e-devlet şifrelerini Fernas müdürüyle paylaştığını, bununla ilgili suç duyurusunda bulundukları halde Bakanlık tarafından hiçbir açıklama yapılmadığını söyledi. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı madende risk altında çalıştıklarını belirten Akılma, Soma ve İliç’te yaşanan işçi katliamlarını hatırlatarak “Madenciler öldükten sonra mı sesini duyacaksınız? Öldükten sonra mı oraya geleceksiniz? Şu an herkesin gözü kör, kulağı sağır, bir kenara çekilmiş bizim çırpınışlarımıza, bağrışlarımıza kulak tıkıyor. Kimi koruyorlar? Ferhat Nasırlıoğlunu mu? AKP milletvekilini mi? Millet biziz, O vekil” dedi. Ferhat Nasırlıoğlu’na bir an önce işçilerle görüşmesi çağrısı yaptı. Açıklamanın devamında kanunun sadece işçilere çalıştığını, yasaları yapan milletvekillerinin o yasalara uymadığını belirtilerek “Soma’ya adalet gelmediği, Somalı madencilerin sorunu çözülmediği sürece sonuna kadar direneceğiz” dedi.
Yapılan açıklamada madencilerin talepleri Çalışma Bakanlığı’nın önünde bir kez daha duyuruldu:
- İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın
- Soma bölgesinde maden işçilerine ödenen maaşın altında kalan ücretler yükseltilsin
- Sendikal nedenlerle işten atılan işçiler işe geri alınsın
Bir grup Fernas işçisi de 14 Eylülde Bodrum’da Ferhat Nasırlıoğlu’na ait Cape Bodrum Luxury otel önünde çadır kurarak 3 günlük oturma eylemi başlattı. Bodrum halkının ziyaret ederek dayanışma gösterdiği madenciler eylemlerinin ikinci gününde gözaltına alındılar. Serbest bırakıldıktan sonra tekrar eylem alanına dönen madenciler burada bir kez daha gözaltına alındılar. Bodrum Bitez Adliyesi önünde açıklama yapan madenciler yaşanan hukuksuzluğa karşı Bodrum halkını yanlarında olmaya çağırdılar.
Antep’te BİRTEK-SEN’de örgütlü Akcanlar Tekstil işçileri de aynı saatlerde Çalışma Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptılar. Burada “Akcanlar İşçisi Hakkını Alacak! Direne Direne Kazanacağız!” yazılı pankart açan işçiler adına BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen açıklama yaptı.
Türkmen, Çalışma Bakanlığı görevini yapmadığı, işçilerin seslerini duymadığı, gerekli denetlemeleri yapmadığı, patronların işlediği suçlara göz yumduğu, patronlar işçilerin Anayasal haklarını gasp ederken, işçileri insanlık dışı koşullarda çalıştırırken, haklarını isteyen işçileri haksız ve hukuksuz olarak, tazminatlarını ödemeden işten atarken bunlara suç ortaklığı yaptığı için Bakanlık önüne geldiklerini söyledi. Akcanlar Tekstil işçilerinin, patronun pazar tatilini gasp eden 7’li vardiya sistemine direndikleri, vergi kesintileri nedeniyle açlık sınırının altına düşen ücretlerinin arttırılmasını istedikleri, patrona ait otelden gelen artık, bayat, bozuk yemeği istemedikleri için kod 46 ile tazminatsız işten atıldıklarını söyledi. Türkmen işçilerin uğradığı haksızlıklara gözlerini yuman yetkililerin 31 gündür Akcanlar işçilerinin her eylemini engellemeye çalıştığını, işçileri darp ederek, ters kelepçe yaparak, fabrikada çalışırken apandisiti patlayıp ambulans çağrılmadığı için ölüm tehlikesi geçiren işçiyi dikişleri patlayana kadar tekmeleyerek gözaltına aldıklarını belirtti.
Fernas Madencilik ve Akcanlar Tekstil işçileri Bakanlık önünde hep beraber “İşçiler Burada Patronlar Nerede?”, “Sermaye Yenilecek İşçi Sınıfı Kazanacak”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Berber Ya Hiç Birimiz”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek” sloganlarını attılar.
Polonez işçileri ters kelepçeyle gözaltına alındı
İstanbul Çatalca’da Tekgıda-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Polonez işçilerine 16 Eylül sabaha karşı çevik kuvvet polisi saldırdı. Direnişi kırmak ve işçileri fabrika önünden uzaklaştırmak için günlerdir işçilere biber gazı ve kalkanlarla saldıran çevik kuvvet polisi işçilerin etrafını sararak kalkanlarla çembere aldıktan sonra işçileri ters kelepçeyle gözaltına aldı.
Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu gözaltı aracında sosyal medya üzerinden yaptığı çağrıyla tüm işçi sınıfını Polonez işçileriyle dayanışmaya çağırdı. Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya ise maruz kaldıkları muameleyi anlatarak suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Polonez işçilerinin mücadelesi sonucu, Çalışma Bakanlığı inceleme yapmış, işçilerin sendika hakkı ihlal edildiği için şirkete ceza kesmişti. İşçilerin haklılığı ortada olduğu halde Polonez patronu ve polis el ele veriyor, işçilerin haklı mücadelesini engellemek için her yolu deniyor. Geçtiğimiz günlerde direniş alanında işçileri engellemek için bekleyen polislerin fabrikada yemek yemesi de tepki çekmişti. Polonez işçilerinin haklı mücadelesi tüm baskı ve saldırılara karşı devam ediyor.
Ankara Çankaya Belediyesi Çankaya Evlerinde çalışan öğretmenler hak gasplarına karşı belediye önünde oturma eylemine başladı
CHP’li Çankaya Belediyesine bağlı Çankaya Evlerinde taşeron şirket bünyesinde çalışan öğretmenler bu yıla kadar 11 ay için yapılan sözleşmelerinin yeni sözleşme döneminde 10 aya düşürülmesini, 30 saat ders ücreti karşılığında asgari ücret teklif edilmesini ve yarım sigortayı kabul etmeyerek dayatılan yeni sözleşmeyi imzalamadılar ve hak gasplarına karşı eyleme başladılar.
Ücretsiz üniversite hazırlığı ve okula destek dersleri verilen proje, geçtiğimiz Haziran ayında belediye yönetimi tarafından iptal edilmek istenmiş, velilerin baskısı sonucu bu karardan vazgeçilmişti. Yeni eğitim-öğretim dönemi başlarken öğretmenlere çalışma koşullarında ve ücretlerinde iyileştirme yapılacağına dair sözler verilmiş olmasına karşın bu sözler tutulmadı. Yeni sözleşmeleri imzalamaya giden öğretmenlere çalışma şartlarını daha da ağırlaştıran bir sözleşmeyi imzalamaları dayatıldı. Sözleşmeye imza atmayan öğretmenler ise işten atılmakla tehdit edildi. Hak gasplarını kabul etmeyen öğretmenler, eğitimden tasarruf olmaz diyenlerin, eğitimden tasarruf edip öğretmen emeğini sömürdüğünü belirtiyorlar.
Öğretmenler belediye yetkilileri gelip kendilerine açıklama yapana ve sorunları çözülene kadar eylemlerine devam edeceklerini söylüyorlar.
Oba Makarna’da İş Cinayeti
Tatlı Meyve, Acı Reçete