You are here
Polonez İşçilerinin “Anayasal Hak Yürüyüşü”
İstanbul Çatalca’da bulunan Polonez fabrikasında Tekgıda-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan 146 işçi 140 gündür sendika hakkı ve işe iade talebiyle mücadele ediyor. Polonez işçileri seslerini duyurmak için aylardır çeşitli eylemler gerçekleştirdi, Çatalca Kaymakamı, İstanbul Valisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanıyla görüşmeler yaptı. Eylemlerde ve direniş alanında polis saldırısına uğradı, gözaltına alındı. Tüm bu baskılara rağmen haklı mücadelelerinden geri adım atmayan işçiler seslerini daha fazla duyurabilmek için “Anayasal Hak Yürüyüşü” adıyla Ankara’ya yürüyüş başlatma kararı aldı. İşçiler 6 Aralıkta Tekgıda-İş Sendikası öncülüğünde basın açıklamasıyla Ankara yürüyüşüne başlayacakları Çatalca Adliyesine yürümek için fabrika önünde toplandı. Yüzlerce polis işçilerin önüne barikat kurdu, ablukaya aldı ve yürümelerine izin vermedi. İşçileri saatlerce bekleten polis direniş çadırlarının yanındaki tarladan yola çıkmak isteyen 4 işçiyi ise gözaltına aldı.
Direniş alanında açıklama yapan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, Anayasal hak yürüyüşü yapmak için bir araya geldiklerini ama Anayasal haklarının engellendiğini söyledi. İşçilerin yolu açtırmak için kararlı olduklarını belirten Karlıkaya, bütün kamuoyunu Polonez işçilerinin sesi olmaya çağırdı. “Polonez işçisinin mücadelesi Türkiye işçi sınıfının mücadelesidir. Türkiye işçi sınıfının geleceğinin mücadelesidir. Biz bir yol açıyoruz. Bu yol işçi sınıfının mücadele yoludur. Hep birlikte kazanacağız” dedi.
İşçiler polisin saatler süren ablukasına karşı kararlı duruşları sayesinde, bir müddet sonra yolu açtırdılar ve Çatalca Adliyesine yürüdüler.
#Polonez işçilerinin kararlı duruşu yolu açtırdı. Sloganlarla yürüyen işçiler Çatalca Adliyesi önünde basın açıklaması yapacak.#PolonezİscisiAnkaraYolunda pic.twitter.com/rgEu1GUAr7
— UİD-DER (@uid_der) December 6, 2024
İşçiler yürüyüş sırasında “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Çatalca Uyuma İşçine Sahip Çık”, “Ankara Ankara Duy Sesimizi Bu Gelen İşçinin Ayak Sesleri” sloganlarını haykırdı. Çatalca Adliyesi önünde Polonez direnişçilerini Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendikalardan yöneticiler, çeşitli siyasi partiler, emekten yana kurumlar ve UİD-DER’li işçiler karşıladı.
Çatalca Adliyesi önüne gelindiğinde Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu burada bir açıklama yaptı. Durdu konuşmasında Polonez patronunun Anayasal hakkını kullanarak sendikada örgütlenen işçileri hırsızlık ve yüz kızartıcı suçtan, 46. maddeden tazminatsız işten attığını belirtirken, işçilerin verdikleri mücadele sonucunda İŞKUR müfettişleri tarafından işçilerin sendikal nedenlerle atıldığının, ayrıca fabrikada hijyen belgesi olmayan kaçak işçi çalıştırıldığının tespit edildiğini, fabrikaya ceza kesildiğini söyledi. Bütün bunlara rağmen fabrikanın hukuksuz uygulamalarıyla ilgili hiçbir işlem yapılmadığını belirten Durdu, Ankara’ya giderek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’la görüştüklerini, Işıkhan’ın kendilerine “Burası çadır devleti değil. Ben bunun hesabını soracağım ve bu şirketin yetkililerini buraya çağıracağım, gereğini yapacağım” dediğini fakat Bakan’ın da verdiği sözleri tutmadığını söyledi. Durdu 140 gündür mücadele eden işçilerin dertlerini devletin en yüksek tepesine kadar anlattıklarını, dertlerini anlatmadıkları bir tek Cumhurbaşkanı’nın kaldığını, bunun için Polonez işçilerinin Ankara’ya Anayasal Hak Yürüyüşü yapma kararı aldıklarını ifade etti. İşçiler mücadelede kararlı olduklarını bir kez daha “Biz Bu Yola Baş Koyduk Geri Dönüş Yok”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganlarıyla gösterdiler. Açıklama, Polonez işçilerinin geceyi Çatalca Adliyesi önündeki İsmail İp Parkında geçirme kararı almalarıyla sona erdi.