You are here
Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
Güney Kore’de sıkıyönetim ilan etme girişiminin ardından devlet başkanının azledilmesine yönelik önerge 14 Aralıkta mecliste kabul edildi. Devlet başkanı Yoon Suk Yeol görevinden uzaklaştırıldı. Başkent Seul ve diğer şehirlerde önergenin görüşüldüğü saatlerde sokaklara çıkan milyonlarca Güney Koreli emekçi azil kararını coşkuyla karşılarken, mücadelenin bitmediğine işaret etti. Başkan Yoon’un tutuklanması talebiyle meclis önünde ve ülkenin diğer meydanlarında bir araya gelen emekçiler, devlet başkanının görevden alınmasıyla yetinmeyeceklerini, tüm talepleri karşılanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.
Muhalefet partilerinin sunduğu azil önergesi, gerekli üçte iki çoğunluk sağlanarak kabul edildi ve devlet başkanının görevden alınma süreci başlatıldı. Meclisten çıkan azil kararı Anayasa Mahkemesi tarafından 180 gün içerisinde görüşülüp kesin karara bağlanana kadar devlet başkanı görevinden uzaklaştırıldı. 3 Aralıktan bu yana meydanları dolduran çeşitli sektörlerden işçiler, görevden uzaklaştırmanın sadece bir başlangıç olduğunu, mücadelenin devam ettiğini belirtiyorlar. Yoon’un tutuklanması talebiyle birlikte ekonomik ve siyasal taleplerini yükseltmeye devam ediyorlar. Sıkıyönetim ilanının hemen ardından “rejim düşene kadar genel grev” ilan eden Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu KCTU ise, “Tüm işçilerin temel işçi haklarının garanti altına alındığı bir toplum yaratmalıyız. İşçilerin iş başında ölmediği ve kamu hizmetlerinin garanti altına alındığı bir toplum inşa etmeliyiz. Anayasaya aykırı sıkıyönetimi önleyen ve Yoon’un görevden alınmasını sağlayan işçilerin gücü şimdi büyük sosyal değişiklikler elde etmeye yönlendirilmedir. KCTU olarak buna öncülük edecek, yeni bir toplum yaratmanın ön saflarında olacağız” açıklamasında bulundu.
Güney Koreli emekçiler, kitlesel protestoları ve birçok sektörde etkili grevleriyle sıkıyönetim kararını fiilen ortadan kaldırmış, işçi sınıfına yönelik saldırılara ve antidemokratik uygulamalara geçit vermeyeceklerini göstermişlerdi. 3 Aralıktan bu yana sokakları dolduran emekçiler, 13 Aralıkta Ulusal Meclis önünde 100 bini bulan kitlesel bir gösteri düzenledi. Aynı gün binlerce öğrenci, farklı üniversitelerden bir araya gelerek bir öğrenci mitingi gerçekleştirdi. Birçok sektörde grevler ve işyeri eylemleri devam ederken Güney Kore’nin ikinci büyük otomobil fabrikasında çalışan Kia Motors işçileri de geçtiğimiz hafta iki gün boyunca 4 saatlik iş bırakma eylemleri yaptı. Eylemlerini ve grevlerini yoğunlaştıracaklarını ifade eden işçiler Güney Kore’de mücadeleyi büyütüyorlar.
Rakip Değiliz